Translate

vrijdag 6 mei 2022

Nieuw Rapport: 580 olifanten in Europa lijden aan een abnormaal stereotiep gedrag als gevolg van psychologische schade door opgesloten in kleine verblijven in dierentuinen

 

Olifanten in een dierentuin Foto: Animals Today

580 olifanten lijden in dierentuinen in Europa, nieuw rapport



Olifanten in het wild  Foto: National Geographic

Olifanten lijden in dierentuinen in heel Europa, onthulde een nieuw rapport van dierenwelzijnsorganisatie Born Free Foundation woensdag. In Europa worden nog steeds 580 olifanten vastgehouden in dierentuinen.

Het rapport Elephants in Zoos: A Legacy of Shame schetst de impact van gevangenschap op de fysieke en psychologische gezondheid en het welzijn van olifanten.

De meeste olifanten in dierentuinen ontwikkelen en vertonen abnormaal stereotiep gedrag, zoals dwangmatig schommelen en zwaaien, als gevolg van langdurige psychologische schade, aldus het rapport, eraan toevoegend dat 40% van de babyolifanten in dierentuinen sterft voordat ze de leeftijd van vijf jaar bereiken.

In het wild zwerven olifanten over enorme landgebieden en leven tot 70 jaar of langer in families en samenlevingen van meerdere generaties. In dierentuinen worden olifanten opgesloten in verblijven die soms maar iets groter zijn dan een voetbalveld, met een gemiddelde 'kudde' van slechts drie, en soms worden ze gedwongen om alleen te leven.

Als gevolg hiervan lijden ze aan dramatisch verkorte levensverwachtingen en veel gezondheidsproblemen en kunnen ze niet deelnemen aan de rijke sociale en gedragsnormen van hun soort.

Het rapport concludeerde dat olifanten niet in gevangenschap thuishoren en dat het houden van olifanten in dierentuinen moet worden afgebouwd.

Levenslange gevangenisstraf
"Dit rapport bevestigt wat iedereen die olifanten in het wild heeft gezien al weet: olifanten opsluiten is ze veroordelen tot een levenslange gevangenisstraf," zei Angela Sheldrick, directeur van de weesolifanten redding en rehabilitatie van dieren in het wild Sheldrick Wildlife Trust.

"Dit zijn wezens die mensen op zoveel manieren spiegelen, van hun emotionele diepte, tot hun intellect, tot hun levensduur. Ze waarderen familie boven alles en brengen een leven lang door met het verzorgen van hun geliefden, "voegde ze eraan toe. "Geen enkele dierentuin ter wereld kan olifanten voorzien van de complexe sociale structuren en uitgestrekte ruimtes die ze nodig hebben om te gedijen." 

"Het wordt tijd dat alle dierentuinen het juiste doen. Als ze dat niet doen, moeten overheden ingrijpen om ervoor te zorgen dat de dierentuinindustrie onmiddellijk handelt om dit trieste hoofdstuk tot een einde te brengen," zei Damian Aspinall, voorzitter van de liefdadigheidsinstelling voor dierengesprekken The Aspinall Foundation.

"Ons onderzoek in Amboseli onthult dat een enkele vrouwelijke [olifant] de roep van minstens 100 andere olifanten kent. Het sociale leven van een olifant is wonderbaarlijk rijk in het wild; het is jammerlijk beperkt in een dierentuin," zei Cynthia Moss, directeur van Amboseli Trust for Elephants.

Born Free Foundation is opgericht vanwege de olifant Pole Pole, die werd gestolen van haar familie in Kenia en in 1969 aan de London Zoo werd geschonken.


The Animal Reader is een klein onafhankelijk dierennieuwsplatform gevestigd in Nederland. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten