Translate

dinsdag 17 mei 2022

Vrienden van de Olifant Nederland doet een dringend oproep voor hulp : Rivierdoorbraak zorgt voor alarmerende situatie bij weesolifantjes in Zambia

 

Dit spreekt voor zichzelf. Babyolifantje smult van een fles melk

Liefdevolle zorg van wonden bij weesolifantje


Doorgebroken rivier zorgt voor een alarmerende situatie bij de olifantjes in Zambia
Dringende oproep

Er is dringend hulp nodig om het zwaar beschadigde kamp opnieuw te kunnen bouwen. Met jouw steun kan er spoedig herbouwd worden zodat het team veilig zijn werk kan doen. Mogen we op jouw steun rekenen? 
 
Help jij mee met de heropbouw?
πŸ”˜ Doneer € 10,00
πŸ”˜ Doneer € 20,00
πŸ”˜ Doneer € 50,00
πŸ”˜ Doneer ander bedrag
Olifantjesweeshuis van Game Rangers International in Zambia
Vrienden van de Olifant ondersteunt het Game Rangers International Elephant Orphanage Project in Zambia. Het team van GRI zet zich dag en nacht in voor weesolifantjes en natuurbehoud in Zambia. De jongste babyolifantjes worden opgevangen in de opvang Lilayi Elephant Nursery in Lusaka. Het rehabilitatie-proces vindt plaats in de opvang in het Kafue National Park, de Kafue Release Facility. 
Lees meer over het peetouderproject...
Kamp is zwaar beschadigd
Camp Phoenix
Camp Phoenix is gelegen aan de Kafue Release Facility. Dit is o.a. de thuisbasis van de verzorgers. In het kamp bevinden zich hun accommodaties, de kantoorruimtes en de opslag van voedsel en melkvoeding voor de weesolifantjes. Maar ook de elektronische apparatuur, waarmee onderzoek wordt gedaan naar het gedrag van de weesolifantjes, ligt hier opgeslagen. Camp Phoenix is een belangrijke plek voor het weeshuis.
Rivierdoorbraak
Camp Phoenix ligt aan de rivier Nkala en is getroffen door een rivierdoorbraak. Door de klimaatverandering heeft ook Zambia steeds vaker te maken met heftige regenbuien. Door de recente rivierdoor-braak heeft Camp Phoenix veel schade opgelopen. De muren van de lemen huisjes zijn ingezakt of brokkelen af door het overvloedige water. Camp Phoenix is in 2015 ook getroffen door een rivier-doorbraak. Vrienden van de Olifant heeft toen geld ingezameld om het kamp te kunnen herbouwen, maar na deze enorme overstroming heeft het kamp met spoed een betere infrastructuur nodig. 
Bijkomende gevaren
Camp Phoenix is de thuisbasis van de verzorgers en andere medewerkers. Zij werken 3 weken aaneengesloten voordat zij weer naar huis gaan om te rusten. Camp Phoenix moet hen een veilige plek bieden om te kunnen werken en leven. Met hoogstaand water krijgen ze zelfs bezoek van krokodillen en slangen. Deze dieren vormen dagelijks een reΓ«le bedreiging voor het team.



 
Strategisch gelegen
Camp Phoenix is strategisch gelegen. Het grenst namelijk aan het Ngoma-bos, wat de thuisbasis is van ongeveer 1000 in het wild levende olifanten. In de Kafue Release Facility leren de weesolifantjes geleidelijk zelfstandig te leven. Er is geen betere plek voor re-integratie van de weesolifantjes dan deze. Hoe verder ze weg zijn van dit bos, hoe moeilijker het re-integratieproces verloopt. Daarnaast zijn de kosten om het weeshuis en het kamp te verplaatsen zo hoog, dat dit geen reΓ«le optie is.
 
Bekijk onderaan een video-boodschap van Rachael,
teamleidster van het olifantjesweeshuis.
De lemen huisjes moeten vervangen worden
De lemen huisjes moeten vervangen worden door huisjes van baksteen,  zodat bij een volgende overstroming het water buiten gehouden kan worden. De slaapvertrekken, wasruimtes, eetgedeeltes, opslagruimtes en kantoorruimte zullen allemaal aangepakt moeten worden. De muren zijn door het water aangetast, waardoor het water alle ruimtes is binnengestroomd. Hierdoor is het ook moeilijk om de voorraden op de juiste plek te krijgen. Gelukkig kan er met de door ons gedoneerde truck wel gemak-kelijker door het water worden gereden.

Het hele kamp staat onder water, wat betekent dat het team zich moet voortbewegen in bootjes. Dit is een gevaar op zich, want bij een rivierdoorbraak komen er ook krokodillen en slangen mee. Feit is dat het zo belangrijke werk niet gedaan kan worden zolang er geen goede en veilige werkplek is voor de mensen die de rehabilitatie van de weesolifantjes mogelijk maken.

 
Ja, ik geef een donatie voor de herbouw


Rachael geeft een kijkje in de huisjes
Rachael, teamleidster van GRI, vertelt in de video over de ontstane schade. Daarnaast geeft ze een kijkje in de lemen huisjes, zodat je kunt zien dat de huisjes door de overstroming onbruikbaar zijn geworden.
De video is afkomstig van Game Rangers International en daarom Engelstalig.
Wat kun jij doen?
Doneer een aantal bakstenen

Met bakstenen kunnen de muren herbouwd worden. De muren zijn voorheen gemaakt van leem. Doneer bakstenen.
...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten