Translate

dinsdag 29 november 2022

De Britse regering belooft 5 miljoen euro voor het bestrijden van wereldwijde wildlife crime ( Stroperij en illegale handel in wilde dieren is geschat op 20 miljard euro per jaar )

 

Foto door: Simon Naylor

De strijd tegen internationale wildlife crime kreeg onlangs een boost met de aankondiging van nieuwe financiering voor deVision 2030 van het International Consortium, een langetermijndoel om te werken aan een wereld zonder wildlife crime.

De Britse regering belooft £ 4 miljoen aan nieuwe financiering voor hetInternational Consortium on Combatting Wildlife Crime (ICCWC). De aankondiging werd gedaan tijdens deConvention on International Trade in Endangered Species (CITES) in Panama, waar het VK aandringt op een sterkere bescherming voor enkele van 's werelds meest bedreigde soorten zoals schubdieren en requiemhaaien. Aanhoudende druk, waaronder legale en illegale internationale handel, blijft hun voortbestaan bedreigen.

De nieuwe financiering, die overeenkomt met bijna $ 4 miljoen USD, zal naar de volgende fase van ICCWC-programmering gaan en zal helpen bij het bestrijden van wildlife crime door de detectie, verstoring en detentie van criminelen te vergroten. Transnationale criminele netwerken profiteren van illegale handel, wat ernstige gevolgen heeft voor de veiligheid van veel landen en regio's.

"Het Verenigd Koninkrijk toont wereldwijd leiderschap op het gebied van natuurbehoud en stelt op deze top sterkere bescherming voor een reeks zeldzame soorten voor, zoals schubdieren en haaien," zei milieuminister Thérèse Coffey in een verklaring, verder opmerkend dat de financiering ook zal helpen bij het aanpakken van criminelen en het stoppen van de verachtelijke handel in wilde dieren. "We zullen ook wereldwijde inspanningen stimuleren om het wereldwijde biodiversiteitskader voor de periode na 2020 veilig te stellen tijdens het VN-Verdrag inzake biologische diversiteit  in Montreal volgende maand."

Het Verenigd Koninkrijk pleit voor:

  • Betere bescherming van54 soortenhaaien om hen te beschermen tegen overexploitatie in de vinnen handel.

  • Versterking van de toezeggingen om schubdieren, het meest verhandelde zoogdier ter wereld, te beschermen door middel van samenwerking en maatregelen ter vermindering van de vraag.

  • Handhaving van het verbod op internationale commerciële handel in ivoor en neushoornhoorn, het beheer van ivoorvoorraden en het beëindigen van de handel in levende Afrikaanse olifanten naar niet-verspreidingsstaten.

  • Verbetering van de deelname van CITES met betrekking tot het verminderen van het risico op het ontstaan van zoönotische ziekten, het aanpakken van de illegale handel in CITES-soorten en het vergroten van de betrokkenheid van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen.

Stroperij en de illegale handel in wilde dieren zijn geschat op een waarde van maximaal £ 17 miljard per jaar. Het voedt corruptie, creëert instabiliteit, beïnvloedt de economische ontwikkeling en berooft enkele van 's werelds armste gemeenschappen van duurzame bestaansmiddelen. Voor enkele van de meest bedreigde soorten is de illegale handel in wilde dieren de ernstigste bedreiging voor hun toekomst.

Deze financiering zal voorzien in een reeks opleidingscursussen, instrumenten, diensten en activiteiten voor capaciteitsopbouw, die zijn ontworpen om de strafrechtstelsels te versterken en de samenwerking te ondersteunen tussen landen die zijn blootgesteld aan de dreiging van de handel in wilde dieren en planten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten