Translate

zaterdag 19 november 2022

Koning Charles verbiedt foie gras in alle koninklijke residenties ( het dwang voederen van ganzen en eenden voor de productie van foie gras )

 

Dwang voederen voor een grote lever gebruikt in de productie van foie gras

Door Sean Coughlan

Er zal geen foie gras worden geserveerd in koninklijke residenties, heeft een brief van Buckingham Palace aan dierenrechtenactivisten bevestigd.

Koning Charles zou al lang een tegenstander zijn van het voedsel, gemaakt van de lever van een eend of gans, dat volgens actievoerders wreed is.

Het huishouden van de koning schreef aan de Peta-campagnegroep dat foie gras niet werd gekocht of geserveerd in koninklijke residenties.

Er zijn protesten geweest over dwangvoeding die wordt gebruikt om foie gras te produceren.



Koning Charles, toen hij prins van Wales was, was een voorstander van hogere welzijnsnormen in de landbouw en was al meer dan een decennium gestopt met het gebruik van foie gras in zijn eigen eigendommen en had een instrumenteel gespeeld in een breder verbod op koninklijke residenties.

Nu als koning heeft hij deze oppositie opnieuw bevestigd - waarbij het luxe eten van het menu blijft.

Een brief ontvangen door Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) bevestigt dat er een foie gras-verbod van kracht is in het koninklijk huis en voor alle koninklijke residenties, waaronder Balmoral, Sandringham, Windsor Castle, Hillsborough Castle en Buckingham Palace

Elisa Allen, vice-president van de dierenwelzijnsgroep, verwelkomde dit en zei dat anderen "het voorbeeld van de koning moeten volgen en foie gras van het menu moeten laten deze kerst en daarna".

"Videobeelden van vogels die pijnlijk gedwongen worden gevoed, zijn genoeg om iedereen zijn lunch te laten verliezen," zei ze, en beschreef hoe de levers van dieren worden opgezwollen om het voedsel te produceren.

De dierenrechtengroep heeft een "wreedheidsvrij" alternatief genaamd "faux gras" gesteund en stuurt een deel hiervan naar de koning, waarvan het zegt dat het een erkenning is voor zijn "medelevende beleid".

Er is een verbod op de productie van foie gras in het Verenigd Koninkrijk, maar geen verbod op de verkoop of invoer ervan.

Maar het zal volgende week zeker niet op het menu staan voor het eerste staatsbezoek van het bewind van koning Charles, wanneer hij in Buckingham Palace een staatsbanket organiseert voor de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.

De Peta-groep voert ook campagne voor het gebruik van nepbont in plaats van hermelijn voor gewaden bij de kroning van de koning in mei volgend jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten