Translate

zaterdag 5 november 2022

Dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS publiceerde woensdag beelden van ganzen die levend worden geplukt op verschillende boerderijen in Polen in strijd met de EU-wetgeving.


Dierenwelzijn: levend plukken van ganzen is in strijd met de EU-wetgeving

Dierenwelzijn: levend plukken van ganzen is in strijd met de EU-wetgeving
Credit: VIER VOETERS

Dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS publiceerde woensdag beelden van ganzen die levend worden geplukt op verschillende boerderijen in Polen in strijd met de EU-wetgeving.

De veren en dons worden onder andere gebruikt voor jassen in de kleding- en mode-industrie. Slechts 5% van de wereldwijd geproduceerde dons en veren worden op verantwoorde wijze ingekocht.


De ngo vertelde de Brussels Times dat de beelden door een anonieme bron met haar werden gedeeld en vorig jaar werden genomen tijdens een undercoveroperatie op 35 boerderijen in Polen. Bijna de helft van hen werd naar verluidt met geweld verwijderd van levende ganzen.


Volgens een EU-richtlijn betreffende de bescherming van dieren die voor landbouwdoeleinden worden gehouden, mogen de dieren geen onnodige pijn, lijden of letsel worden toegebracht. In een aanbeveling over tamme ganzen staat dat "veren, inclusief dons, niet van levende vogels mogen worden geplukt".

Overtredingen komen echter steeds terug. Het verzamelen van veren tijdens natuurlijke ruicycli, wanneer oude veren worden afgeworpen om plaats te maken voor nieuwe groei is toegestaan, is een winstgevende maas in de wet voor ganzenboeren.

"De verontrustende beelden documenteren ganzen die vocaliseren en overmatig met hun vleugels klapperen terwijl ze levend worden geplukt, wat wijst op ernstige pijn en angst, waarbij sommige dieren dood worden gevonden," merkte Jessica Medcalf op, een expert bij VIER VOETERS op het gebied van dierenwelzijn in de mode.

Ze voegde eraan toe dat wanneer ganzen zich in hun ruicyclus bevinden, het mogelijk is om veren op een manier met een lagere impact te verzamelen. Maar omdat niet alle dieren tegelijkertijd ruien, zijn boeren gemotiveerd om zoveel en zo snel mogelijk te verzamelen, en dit gebeurt vaak door de vogels brutaal te plukken terwijl ze nog leven.

"Een opvallende bevinding van het laatste onderzoek is dat levend plukken veel voorkomt in ouderbedrijven. Deze vogels worden veel langer gehouden en er is veel meer gelegenheid om ze levend te plukken. We schatten dat ganzen die in ouderbedrijven worden gehouden, de ernstige pijn kunnen lijden van het 16 keer plukken van levend plukken voordat ze worden geslacht. "

Geschat wordt dat het wereldwijde productievolume van dons en veren in 2020 ongeveer 532.528 ton bedroeg, waarbij China het grootste exportland was, dat 70% van het wereldwijde aanbod produceerde, gevolgd door Taiwan, Polen, de VS en Duitsland.

Sommige merken lopen voorop in diervriendelijke ontwikkelingen door bepaalde dierenwelzijnsnormen te implementeren of over te stappen op diervrije alternatieven. "Consumenten kunnen helpen door producten te kiezen die gevuld zijn met even warme diervrije alternatieven, of op zijn minst op zoek zijn naar gecertificeerde donsproducten," concludeerde Jessica Medcalf.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten