Translate

maandag 14 november 2022

De douane van Hong Kong legt beslag op een schip met 50 ton gesmokkelde, gedroogde en beschermde zeedieren waaronder veel haaienvinnen,met een marktwaarde van $ 300 miljoen



Gedroogde haaienvinnen behoorden tot de vele items verborgen in verkeerd geëtiketteerde containers die de douane van Hong Kong eind vorige maand ontdekte. Ze ontdekten een schip dat werd gebruikt om goederen naar het vasteland te smokkelen bij de Kwai Chung Container Terminals.

De massale vangst van in beslag genomen items, die een totale geschatte marktwaarde van $ 300 miljoen hadden, markeerde de grootste zee smokkelzaak in termen van de inbeslagname waarde die dit jaar door het departement moest worden onderschept.

Bij inspectie  troffen douaniers in de 10 containers veel houten kisten aan, die werden gebruikt om een grote partij vermoedelijke smokkelwaar te verbergen. Onder hen was ginseng en gedroogde zeevruchten de grootste, waaronder gedroogde vis maag, gedroogde zeekomkommers, gedroogde haaienvinnen, gedroogde sint-jakobsschelpen en vermoedelijk gedroogde Gekko-gekko, in totaal ongeveer 50 ton.

Volgens een verklaring van de douane- en accijnsafdeling van Hong Kong omvatte de zending ook specifiek "ongeveer 30.000 flessen tafelwijnen, ongeveer 30 ton vast afval, elektronische goederen, cosmetica, schoonheidsnaalden en bedreigde soorten."

Na een vervolgonderzoek vielen douaniers op 28 oktobereen magazijn in Yuen Long binnen en arresteerden twee mensen die ervan verdacht werden verband te houden met de zaak, een 48-jarige man die de verantwoordelijke was en een 53-jarige vrouwelijke medewerker van een logistiek bedrijf. Ook de 10 containers werden in beslag genomen.

Er loopt een onderzoek. De twee gearresteerde mensen zijn op borgtocht vrijgelaten in afwachting van verder onderzoek en de kans op verdere arrestaties is niet uitgesloten.

Als overheidsdienst die specifiek verantwoordelijk is voor de aanpak van smokkel, heeft de douane al die tijd verschillende smokkelactiviteiten in de voorhoede bestreden. De douane zal haar handhavingsacties voortzetten en de zee smokkelactiviteiten krachtig blijven bestrijden door middel van proactief risicobeheer en op inlichtingen gebaseerde handhavingsstrategieën, samen met het opzetten van gerichte antismokkel operaties op geschikte tijdstippen om een stevige slag toe te brengen aan relevante activiteiten.

Smokkel is een ernstig misdrijf. Volgens de import- en exportverordening is elke persoon die schuldig wordt bevonden aan het importeren of exporteren van on- gemanifesteerde lading aansprakelijk voor een maximale boete van $ 2 miljoenen een gevangenisstraf van zeven jaar. Bovendien pleegt eenieder die farmaceutische producten en geneesmiddelen invoert of exporteert zonder geldige vergunning, een strafbaar feit. De maximale straf bij veroordeling is een boete van $ 500.000 en een gevangenisstraf van twee jaar.

Onder de Verordening bescherming van bedreigde diersoorten en planten is elke persoon die schuldig wordt bevonden aan het importeren of exporteren van een bedreigde soort zonder vergunning aansprakelijk voor een maximale boete van $ 10 miljoeneneen gevangenisstraf van 10 jaar.

Je kunt alle dieren en onze planeet helpen door te kiezen voor compassie op je bord en in je glas. #GoVeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten