Translate

zondag 21 april 2024

Achter de glamour van Merino schapenwol in Australië lijden miljoenen schapen en sterven ook miljoenen lammetjes door wrede praktijken (video)


De lente is altijd synoniem geweest met geboorte, vernieuwing en groei; uit een recent rapport blijkt echter dat Australische lammeren in een astronomisch tempo sterven.

Lammetjes in Australië

De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS onthult de schokkende en grotendeels onbekende realiteit van miljoenen lammeren die wereldwijd worden gebruikt voor de wolproductie door middel van nieuwe beelden en een briefingdocument.

Uit het rapport blijkt dat 80% van de markt voor fijne merinowol die in de mode wordt gebruikt, afkomstig is uit Australië. Merinowol is een gewilde bron en wordt wereldwijd gebruikt in bijna elke mode-industrie, van hoogwaardige stoffen (vanwege de warmte, sterkte en zachtheid) tot sportkleding (vanwege de gunstige eigenschappen, zoals ademend vermogen en geurloze eigenschappen).

Maar verborgen achter de glamour lijden miljoenen schapen onnodig - miljoenen sterven direct na de geboorte en de meeste overlevende lammeren worden onderworpen aan ongelooflijk wrede praktijken zoals mulesing ( zonder verdoving een lap huid afsnijden van de achterkant van het lammetje) de glamour van merinowol in Australië

Het sterftecijfer van lammeren in Australië overtreft het Amerikaanse gemiddelde van 12% en het wereldwijde gemiddelde van 9%-20% met maximaal 10%, in sommige gevallen tot 70%. Dit betekent dat er naar schatting 10 miljoen lammeren per jaar omkomen. De grootste risico's voor pasgeboren lammeren zijn onder meer geboorteproblemen, ongepaste houderijpraktijken of omgeving (bijv. gebrek aan beschutting), evenals slechte fokkeuzes.

VIER VOETERS pleit voor dringende actie om deze kwetsbare dieren te beschermen en biedt oplossingen voor dit lijden. Het fokken van minder schapen heeft het potentieel om meerdere welzijnsproblemen aan te pakken, waaronder sterftecijfers, vliegenaanvaring (parasitaire infectie) en het snijden van levende lammeren (ook bekend als mulesing).

"Elk jaar verhongeren miljoenen lammeren stilletjes en vriezen ze in eenzaamheid dood. Als de moeder in de buurt is, moet ze getuige zijn van de doodsstrijd. Dit nodeloze lijden vindt plaats op een onvoorstelbare schaal. Het is gewoon hartverscheurend en een probleem dat kan en moet worden opgelost", zei Rebecca Picallo Gil, hoofd van de eindcampagne bij VIER VOETERS in een verklaring.

Voor Australische lammeren zijn de eerste drie dagen van hun leven de grootste hindernis om te overleven; een tijd waarin meer dan 80% van de lamssterfte wordt gemeld. Als ze het overleven, ondergaan de meeste lammeren van twee tot twaalf weken oud levend lammeren, waarbij ze ondraaglijke pijn doormaken die dagenlang aanhoudt en een wond achterlaat die weken nodig heeft om te genezen.

Om het nog erger te maken, is er een vastgesteld verband tussen het snijden van levende lammeren en lamssterfte, waarbij de wrede verminking het risico op overlijden van een lam verhoogt. Studies tonen ook aan dat lamsmoeders ook een hoog risico lopen. Alleen al als gevolg van geboorteproblemen (dystocie) sterven naar schatting elk jaar bijna 300.000 ooien in Australië.

Gil vervolgde: "Wereldwijd neemt het snijden van levende lammeren het voortouw als een van de meest invasieve routineverminkingen die worden uitgevoerd op landbouwhuisdieren, een verminking die bijdraagt aan de algehele hoge sterftecijfers van lammeren in heel Australië. Deze nieuwste beelden zijn moeilijk om naar te kijken, en de zekerheid van het levend snijden van lammeren na deze beproeving maakt het nog moeilijker te verdragen."

"Maar gelukkig is er hoop," voegt Gil eraan toe, "met telers die melden dat het gebruik van goede genetica, samen met adequate veehouderijpraktijken, kan helpen om zowel de hoge lamssterftecijfers aan te pakken als de noodzaak van het snijden van levende lammeren te verminderen. Voor het welzijn van lammeren en hun moeders, en voor de verduurzaming van de sector, is het hoog tijd voor verandering."

VIER VOETERS is sinds 2020 begonnen met het actief documenteren van internationale merken die wol eisen die vrij is van levend lammeren. Hieruit begon de "Brand Letter of Intent" waarin werd opgeroepen tot gezamenlijke inspanningen om tegen 2030 een einde te maken aan mulesing.

World Animal News en Peace 4 Animals dringen er bij iedereen op aan om Compassion The Fashion te maken door bewuste consumenten te zijn en niets te kopen dat van dieren is gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten