Translate

woensdag 10 april 2024

De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit ( NVWA) sluit alle locaties van een Zuid-Hollandse dieren stichting door zware verwaarlozing van alle dieren


Toezichthouder NVWA sluit alle locaties van een Zuid-Hollandse stichting die met verschillende doelen dieren houdt. De schapen, runderen en varkens worden slecht behandeld, zegt de waakhond.

"Gezien de historie van de stichting is er geen vertrouwen dat de houder de dieren de juiste verzorging biedt", laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten. De stichting heeft meerdere vestigingen in Zuid-Holland.


Er loopt inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek tegen de houder. Die moet de dieren nu in elk geval wegdoen. Hij krijgt twee weken om ze te verkopen aan iemand die beter met ze omgaat.

Ook krijgt hij drie maanden om maatregelen te nemen, zodat de leefsituatie van de dieren beter is, mocht de stichting die in de toekomst weer houden. Daarna bekijkt de NVWA of hij misschien toch weer dieren mag houden op de nu gesloten plekken.


Als de houder zich niet aan de maatregelen van de waakhond houdt, kan die hem een boete van 5.000 euro per overtreding opleggen.

Voedsel lag tussen de uitwerpselen


Inspecteurs van de NVWA hielden de stichting sinds 2019 in de gaten. Het welzijn van de dieren was meerdere keren niet in orde.

"Zo hadden de dieren niet de beschikking over schoon drinkwater en lag het voedsel in de uitwerpselen van de dieren. Ook zijn er veel magere en kreupele dieren geconstateerd. Daarnaast hadden veel dieren niet de beschikking over een schone en veilige ligplaats." De NVWA publiceerde een video van een schaap dat verstrikt was geraakt in een hek.

Eerdere acties van de NVWA, zoals dwangsommen en het in bewaring nemen van dieren, zorgden niet voor verbetering. De NVWA wil dat er nu definitief een einde komt aan de ellende voor de schapen, runderen en varkens.


Per 1 januari 2024 is de Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing aangepast. Daardoor beschikt de NVWA over meer middelen. Het is niet de eerste keer dat de NVWA op grond van die wet een dierenopvang sluit. Zo werd en hondenfokker in Eersel in maart een totaalverbod op het houden van dieren opgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten