Translate

zaterdag 6 april 2024

In Bosnië heeft advocaat Dalida een dierenasiel voor zwerfdieren slachtoffer van afschuwelijke martelingen: haar 140 asielhonden hebben hulp nodig helpt u mee? Alvast bedankt

 


https://www.dalidakozlic.com

Voor velen van jullie een bekende naam: Dalida Kozlic van Usko’s Nest Dog Shelter in Bosnië. Dalida is een dierenrechtenactivist die al jong wist dat ze advocate wilde worden om meer voor de dieren te kunnen betekenen.

Ze had zich echter niet gerealiseerd dat ze daarmee veel mensen, bedrijven en zeker de overheid tégen zich zou krijgen. Het is dagelijks vechten voor haar bestaan.

 

Foto's kun je groter maken, door erop te klikken.

 

Bosnië is een van de armste landen van Europa. Het land is nooit hersteld van de gevolgen van de Joegoslavische oorlog in de jaren negentig. De mensen hebben zelf niets, proberen – ieder voor zich – te overleven en een helpende hand voor een medemens is er niet. En voor dieren al helemaal niet. Er is er veel agressie en geweld naar dieren en verwaarlozing is aan de orde van de dag.

Van de overheid hoeft men helemaal niets te verwachten; de corruptie en inflatie vieren er hoogtij.

Maar Dalida is opgegroeid in een gezin van rescuers en heeft haar liefde voor dieren van haar ouders meegekregen. Toen ze 14 jaar was is ze bijna gedood door een jager die op haar schoot en daarna, voor haar ogen, een hond dood schoot.

De Bosnische dierenbeschermingswet behoort tot de beste van Europa. Op papier tenminste ... Maar deze wet wordt helemaal niet nageleefd. De realiteit is dat zwerfdieren het slachtoffer zijn van afschuwelijke martelingen. Ze worden mishandeld en vermoord op de gruwelijkste wijze. En in de 'horror' asielen wordt de dieren water en voedsel onthouden en worden ze blootgesteld aan extreme kou of extreme hitte.

Als advocaat is Dalida één van de weinigen die zich verzet tegen corrupte autoriteiten, jagers en alle mensen die dieren op allerlei manieren martelen en doden. Maar daarmee heeft ze veel vijanden gemaakt en daarom wordt ze voortdurend tegengewerkt, bedreigd, getreiterd en ze is zelfs al eens flink mishandeld.

In haar shelter verzorgt Dalida ongeveer 140 dieren die gered zijn van de vreselijkste situaties van misbruik, mishandeling onder de vreselijkste omstandigheden, dieren die getraumatiseerd zijn en die nu alle hulp nodig hebben.

 

 

Ze zorgt voor dieren met geamputeerde ledematen, honden die gebruikt zijn voor hondengevechten, honden en katten die uit de illegale ‘horror’ asiels komen, oudere dieren die al jaren over straat gezworven hebben, puppy's die gedropt zijn en verkeersslachtoffers. En ze heeft een paard dat vorig jaar door de eigenaar werd gedumpt en al met één been in het slachthuis stond, maar nu in een fijne wei staat.

Veel van haar dieren hebben het vertrouwen in de mens volledig verloren, maar hebben een veilige plek bij Dalida en voelen zich thuis in de roedel.

Elke WEEK! is er voor 950 euro aan voer nodig en 190 euro aan vaste dierenartskosten! Dit zijn maar een paar bedragen, want uiteraard zijn er nog veel meer kosten. Kosten voor ontworming, vlooien/teken bestrijding, water/elektriciteit, schoonmaakmiddelen, onderhoud shelter, stro, kattengrit, voer en verzorging voor het paard, beveiliging shelter en noodsituaties en andere dierenartskosten.

 

 

Omdat de inflatie in Bosnië buitenproportioneel hoog is zijn de kosten voor de verzorging van haar dieren enorm gestegen. Kostte een zak voer 2 jaar geleden nog 5,50 euro, nu kost diezelfde zak voer 10 euro!

De continue stijgende prijzen zijn niet meer op te brengen voor Dalida. Haar stressniveau is al jaren op een zeer ongezond hoog niveau en dat begint zijn tol te eisen. Ze heeft ernstige gezondheidsproblemen en haar hart kan het eigenlijk niet meer aan. Haar vader, ook een rescuer, is helaas in 2021 aan dezelfde stress overleden en als er niet dringend hulp komt voor Dalida dan ziet het er voor haar ook niet goed uit ...

Nooit is er een moment van rust en nooit is er genoeg geld. Als er nu een gewond dier wordt gevonden of er is een dier ziek in de shelter, moet er eerst geld worden ingezameld anders kan de dierenarts niet betaald worden. Een potje voor noodgevallen is er niet, dat is iets waar Dalida alleen maar van kan dromen ...

De stress vernielt haar lichaam, maar ze kan de rust niet nemen die ze nodig heeft, omdat ze haar dieren niet in de steek wil laten. Het is een vicieuze cirkel.

Even rust, even adempauze, even geen geldzorgen en vooral: kunnen herstellen van alle stress, het zou zo ontzettend welkom zijn...

Voor wie nog meer wil lezen over het werk van Dalida als redder en dierenactivist kan dat op haar website https://dalidakozlic.com of op haar FB pagina Usko’s Nest Dog Shelter.

Doneren kan via een overmaking naar:

NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Hulpproject 177'

en wij zorgen dat je donatie echt alleen voor dit hulpproject besteed zal worden.

Bij ons is er geen aftrek voor salarissen, huisvesting of overbodige franje. Nergens voor nodig.

Alvast heel veel dank!

Of doneer via onderstaande knoppen:

Streefbedrag: 6.000 euro - Stand:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten