Translate

maandag 15 april 2024

'Octopus Farming A Recipe for Disaster' een rapport van Compassion in World Farming een wetenschappelijk bewijs dat het kweken van octopussen wreed is


Octopuskwekerij moet worden gestopt, zeggen campagnevoerders, omdat uit nieuwe documenten blijkt dat de plannen roekeloos waren en een bedreiging vormden voor het milieu, de natuur en de volksgezondheid


Campagnevoerders roepen een visbedrijf op om plannen voor de bouw van 's werelds eerste octopuskwekerij in Spanje te schrappen, aangezien uit nieuwe documenten blijkt dat het - naast het negeren van zorgen over dierenmishandeling - geen rekening heeft gehouden met de aanzienlijke bedreigingen die de boerderij zou vormen voor dieren in het wild, het milieu en de volksgezondheid.

Milieurapport was ontoereikend en legt 'hypocrisie' bloot van de duurzaamheidsclaims van Nueva Pescanova



NGO's Eurogroup for Animals, Compassion in World Farming en AnimaNaturalis dringen er bij het bedrijf Nueva Pescanova op aan om het project onmiddellijk stop te zetten op grond van het feit dat de kwekerij niet alleen wreedheid veroorzaakt tegen octopussen, maar ook in tegenspraak is met zijn eigen duurzaamheidsclaims van bedrijven. Een van de zorgen is dat de boerderij dolfijnen en schildpadden in de buurt van de site zou kunnen bedreigen, en dat de lozingen ervan zouden kunnen bijdragen aan lokale watervervuiling en CO2-uitstoot. De waarschijnlijkheid van deze effecten werd door de regering van de Canarische Eilanden als "aanzienlijk hoog" beschouwd.


Op de website van het bedrijf staat dat het zich inzet voor 'het behoud van de biodiversiteit', 'de bescherming van het ecosysteem' en 'het bevorderen van de circulaire economie'. Toch werd haar eigen milieurapport voor de boerderij in de haven van Las Palmas, Gran Canaria, door de regering van de Canarische Eilanden als onvoldoende beschouwd vanwege de bezorgdheid dat de plannen:

  • een bedreiging vormen voor de lokale fauna, waaronder beschermde walvisachtigen (dolfijnen en bruinvissen) en kwetsbare zeeschildpadden, door lawaai en watervervuiling vanwege de nabijheid van een beschermd marien gebied (MPA).
  • vormen een risico voor de volksgezondheid door het gebruik van zeewater in de buurt dat niet van voldoende kwaliteit is om te worden gebruikt voor de productie van menselijke levensmiddelen.
  • verontreiniging veroorzaken, waaronder CO2-emissies, geuroverlast en lozingen die aanzienlijk kunnen bijdragen aan het toch al sterk vervuilde havenwater.
  • een bedreiging vormen voor een beschermde algensoort – cystoseira – die in de omgeving aanwezig is.
  • zeer niet-duurzame praktijken met zich meebrengen, zoals het gebruik van wilde vis als voer en een hoog energieverbruik van de faciliteit.

Namens het team van juridische experts van Legal Natura dat de documenten heeft onderzocht, zei advocaat Maria Angeles López Lax: "Het milieurapport van Nueva Pescanova was ontoereikend en ontbrak aan basisinformatie om de regering in staat te stellen de impact van de boerderij op het milieu en de volksgezondheid te beoordelen. Het is aan het bedrijf om te bewijzen dat de boerderij geen invloed heeft op beschermde soorten of de volksgezondheid in gevaar brengt voordat toestemming kan worden verleend, maar het bedrijf is er niet in geslaagd om zelfs de meest elementaire van deze zorgen weg te nemen."

Octopussen zijn unieke, intelligente, van nature solitaire wezens die niet geschikt zijn voor de overbevolkte omstandigheden die typisch zijn voor fabrieksboerderijen. Dit zou de agressie vergroten en kan uiteindelijk leiden tot kannibalisme. Ze zijn ook vleesetend, wat betekent dat ze in gevangenschap aan wilde vis moeten worden gevoerd, een niet-duurzame praktijk die extra druk zou uitoefenen op de reeds overbeviste vispopulaties.

Compassion in World Farming lanceerde in 2021 zijn rapport Octopus Farming: A Recipe for Disasterwaarin wetenschappelijk bewijs werd onthuld dat het kweken van octopussen zowel wreed als schadelijk voor het milieu zou zijn. Een jaar geleden lanceerden Compassion en Eurogroup for Animals Uncovering the Horrific Reality of Octopus Farming – het gezamenlijke antwoord op de plannen van Nueva Pescanova om jaarlijks ongeveer een miljoen van deze intelligente, unieke dieren te kweken in een aquatische fabrieksboerderij.

Op Wereld Octopus Dag vorig jaar (8 oktober) schreven 75 NGO's, experts en publieke figuren, onder leiding van Compassion en Eurogroup for Animals, een brief aan de regering van de Canarische Eilanden om er bij haar op aan te dringen de plannen te verwerpen. Duizenden supporters kwamen ook in actie en drongen er bij de voorzitter van de gemeenschap op aan om de octopuskwekerij te stoppen.

Het is niet te rechtvaardigen om deze nieuwe vorm van bio-industrie te introduceren, aangezien klimaatwetenschappers waarschuwen voor de dringende noodzaak om onze voedselsystemen te veranderen en onze voeding te evolueren om duurzamer te worden. We verdienen beter dan voortdurende verwoesting van het milieu om de zakken van bedrijven te vullen, en deze ongelooflijke dieren verdienen beter dan levens die zijn gereduceerd tot opsluiting en lijden.

Keri Tietge, beleidsmedewerker waterdieren, Eurogroep voor dieren

 Niet alleen zou deze octopuskwekerij wreedheid veroorzaken tegen deze van nature solitaire en intelligente dieren en ecologisch onhoudbaar zijn, het is ook hypocriet voor Nueva Pescanova om plannen door te drukken die in tegenspraak zijn met hun eigen duurzaamheidsclaims van bedrijven.

Dr. Elena Lara, een zeebioloog en Senior Research Manager, Compassion in World Farming,

Onze samenleving zou zich in een moment van vooruitgang moeten bevinden in de richting van een meer empathische en medelevende behandeling van dieren. Als deze aberratie voortduurt, ondanks de afwijzing door de wetenschappelijke gemeenschap en een groot deel van de samenleving, zullen we te maken krijgen met een ernstige breuk van deze waarden.

Cristina Ibáñez, Campagnecoördinator, AnimaNaturalis

De ngo's roepen supporters op om Nueva Pescanova op sociale media te taggen en dringen er bij hen op aan om onmiddellijk te stoppen met hun plannen om de octopuskwekerij te bouwen.


https://www.eurogroupforanimals.org/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten