Translate

maandag 1 april 2024

Overwinning: VS beperkt de import van levende Afrikaanse olifanten en trofeeën De Afrikaanse olifantenpopulatie is de afgelopen 50 jaar met 60% afgenomen

 

Trofeeën van wilde dieren


Vandaag heeft de U.S. Fish and Wildlife Service een definitieve regel aangekondigd voor importvergunningen voor levende Afrikaanse olifanten en olifantenjacht. Deze actie verbiedt effectief de invoer van trofeeën voor de jacht op olifanten uit bepaalde landen die dienen als belangrijke bestemmingen voor trofeejagers - een overwinning voor het behoud van de soorten die als bedreigd worden vermeld onder de Endangered Species Act.

Afrikaanse olifanten

"De aankondiging van vandaag dient als een overwinning voor de beweging voor dierenwelzijn en natuurbehoud, want dit is precies wat de Endangered Species Act is ontworpen om te bereiken. De Amerikaanse regering zou zich niet bezig moeten houden met het bevorderen van de achteruitgang van een soort, vooral niet een soort die volgens haar eigen wet als bedreigd is geclassificeerd", zegt Kitty Block, president en CEO van de Humane Society of the United States. "Olifanten zijn complexe, gezinsgerichte dieren, belangrijk binnen hun ecosystemen en gekoesterd door mensen over de hele wereld. De stap van de U.S. Fish and Wildlife Service is een belangrijke stap in de richting van het redden van Afrikaanse olifanten voor uitsterven."

Sinds de Amerikaanse Fish and Wildlife Service Afrikaanse olifanten in 1978 als bedreigd classificeerde, is hun wereldwijde populatie met ten minste 60% afgenomen als gevolg van stroperij, verlies van leefgebied en andere verergerende bedreigingen. Trofeejacht en het vangen van levende wilde olifanten voor tentoonstelling in Amerikaanse dierentuinen dragen bij aan deze achteruitgang door directe verwijdering van individuen en het rimpeleffect dat een negatieve invloed heeft op de algehele gezondheid en overleving van familiegroepen.

"Decennialang heeft de U.S. Fish and Wildlife Service de invoer van Afrikaanse olifanten toegestaan zonder actuele populatiegegevens, transparantie of effectief toezicht", zegt Sara Amundson, voorzitter van het Humane Society Legislative Fund. "Met de snelle wereldwijde afname van de wereldwijde populatie van Afrikaanse olifanten en de abrupte omkeringen in federale bescherming tussen administraties, zal deze nieuwe herziening van de verordening het agentschap helpen beslissingen te nemen die het voortbestaan van de soort in het wild verbeteren, in plaats van de achteruitgang ervan te stimuleren. Gezien het feit dat de VS een van 's werelds ergste overtreders is in de handel in olifantenjachttrofeeën, bedanken we de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Haaland en de Fish and Wildlife Service voor het nemen van deze stappen om bedreigde en bedreigde diersoorten te beschermen."

De nieuwe herziening verduidelijkt de richtlijnen voor het verlenen van invoervergunningen. Het versterkt ook de toezichtscapaciteit van het agentschap en de transparantie van het vergunningsaanvraagproces. De VS importeert meer jachttrofeeën dan enig ander land ter wereld, goed voor 75% van de wereldwijde invoer van jachttrofeeën en bijna 25% van de wereldwijde invoer van olifantenjachttrofeeën tussen 2014 en 2018.

De herziene regel verhoogt de criteria die nodig zijn voor de Amerikaanse Fish and Wildlife Service om invoer toe te staan, ook uit Zuid-Afrika, Zimbabwe en Namibië - de grootste exporteurs van olifantenjachttrofeeën naar de VS - waardoor het moeilijker wordt voor trofeejagers om hun jachtbuit te importeren en voor in gevangenschap levende natuurfaciliteiten zoals dierentuinen om dieren die uit het wild zijn gestolen naar de VS te brengen voor tentoonstelling.

"De nieuwe regel van het agentschap is een sterke stap in de goede richting om eindelijk transparantie en toezicht te krijgen op deze sterk gepolitiseerde en schadelijke handel in Afrikaanse olifanten die worden gedood voor leuke en gruwelijke souvenirs", zegt Jeff Flocken, president van Humane Society International. "We zullen blijven vechten voor een volledig verbod op de handel in jachttrofeeën voor Afrikaanse olifanten, en we hopen dat dit een precedent schept dat kan worden toegepast op andere landen en op andere bedreigde diersoorten, zoals leeuwen, giraffen en luipaarden."

Onder de regering-Obama in 2014 vaardigde de Amerikaanse Fish and Wildlife Service regels uit die de invoer van olifantentrofeeën uit Tanzania en Zimbabwe in de VS opschorten. In 2018 trok de Amerikaanse Fish and Wildlife Service onder de regering-Trump die regel in en begon de invoer van olifantentrofeeën van geval tot geval toe te staan, hoewel voormalig president Donald Trump tweette over het trofeejachtaspect van de regel en zei dat hij "erg moeilijk was om [zijn] gedachten te veranderen dat deze horrorshow op enigerlei wijze bijdraagt aan het behoud van olifanten of andere dieren." Nu heeft de regering-Biden de criteria aangescherpt voor welke invoer in de VS is toegestaan.

In januari stemde het Belgische parlement unaniem voor een verbod op de invoer van jachttrofeeën van veel bedreigde diersoorten in het land. Dit komt nadat Nederland een verbod had ingesteld op de invoer van jachttrofeeën voor meer dan 200 soorten en Frankrijk in 2015 een verbod op de invoer van jachttrofeeën voor leeuwen had ingevoerd.


Bron: Animal Reader

Geen opmerkingen:

Een reactie posten