https://tvblik.nl/jungle-in-huis/aflevering-1
BERBERAAP WORDT NA 19 JAAR BEVRIJD IN 'JUNGLE IN HUIS': 'ZE NEMEN MIJN ZOON IN BESLAG'
FRAGMENT GEMISTIn Jungle In Huis redt Stichting AAP een berberaap uit de huiskamer van een Belgische vrouw. Hij zit al 19 jaar lang vast.
https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/621178/Jungle_In_Huis.html#
“Hij krijgt elke dag een boterham met chocopasta en koffie. In de avond eet hij aardappelen met een stukje vlees en groenten.”
BERBERAAP
Berberapen leven in bergachtige gebieden in Noord-Afrika en op de rots van Gibraltar. De dieren kunnen in de vrije natuur zo’n 22 jaar oud worden. De berberaap in België zit al zo’n 19 jaar gevangen. Maar hoe komt zo’n aap in een Belgisch appartement terecht?
19 jaar opgesloten in een kooi“De eigenaresse had in 2001 een bar en op een dag kwam er een man binnen met deze aap. Hij had hem uit Marokko meegenomen. De man beweerde dat de aap zomaar bij hem in de auto was gestapt”, zegt een van de medewerkers van Stichting AAP. Zij redden exotische diersoorten en verzorgen ze.
JUNGLE IN HUIS
De berberaap is een bedreigde diersoort. De apen worden bij hun ouders weggehaald en aan mensen verkocht als huisdier. Of ze worden gebruikt in de toeristenindustrie. “Mensen zijn vaak niet eerlijk over hoe ze aan een aap komen. Ze vertellen nooit dat ze smokkelwaar hebben gekocht in Marokko en er illegaal mee de grens over zijn gegaan. Dat wil nooit iemand toegeven. Ze heeft dat dier gewoon gekocht en dacht: ‘Leuk, een aap.’ Ze heeft hem vervolgens in een kooitje gestopt en nu zit hij daar in de achterkamer”, vertelt David, directeur van Stichting AAP.
“Mensen zien zo’n aapje aan de fles en raken vertederd. Dat is natuurlijk maar van korte duur. Zo’n aap wordt volwassen en dan heb je een onmogelijk dier in je huiskamer. Het is ook nog eens doodongelukkig, want het heeft soortgenoten nodig en kan zich zo niet ontwikkelen. Deze aap zit al bijna 20 jaar in een huiskamer. Veel erger kan het niet worden”, aldus David.
BESLAGLEGGING
Het is bijna tijd om de eigenaresse te confronteren en de aap in beslag te nemen. De situatie wordt steeds meer gespannen, want het team weet niet wat ze aan gaan treffen. Veel eigenaren reageren emotioneel wanneer hun exotische ‘knuffeldier’ in beslag wordt genomen.
“Het ergste wat er kan gebeuren is dat er een gillende toestand ontstaat, waardoor het dier ook opgewonden wordt en we de aap nauwelijks meer in slaap kunnen krijgen. Dat is iets waar we erg tegenop zien, dus we hopen dat we het vooral een beetje rustig kunnen houden”, zegt hij.
‘ZOONTJE’
Eigenaresse Ingrid blijft kalm onder de situatie en wil haar ‘zoontje’ Torzan nog een laatste afscheidsknuffel geven. In tranen stapt ze de kooi in en geeft hem een dikke knuffel. “Ik heb niemand meer, het is mijn zoon die ze van me afnemen.”
BOTERHAM MET CHOCOPASTA
Als Torzan eenmaal verdoofd is en meegenomen wordt, vraagt een van de medewerkers wat zijn lievelingseten is. “Als ontbijt eet hij boterhammen met chocopasta en ik geef dan ook zijn koffie en als avondeten eet hij aardappelen met een stukje vlees en groenten”, zegt Ingrid snikkend.
Na een moeilijk afscheid moet ze er dan echt aan geloven. “Mijn erfgenaam, mijn alles is nu weg. Ik weet wel dat ze hem misschien goed gaan verzorgen en alles zullen doen voor hem. Maar zo goed als hij het hier had, krijgt hij het nergens.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten