Translate

vrijdag 26 mei 2023

Een grote protestactie in Madrid tegen de geplande komst van een octopuskwekerij op de Canarische Eilanden: 3000 ton octopusvlees betekend 300.000 octopussen per jaar

 


Zondag hield AnimaNaturalis, samen met Eurogroup for Animals, Acción Océanos en Roots & Shoots van het Jane Goodall Institute, een protest voor het ministerie van Landbouw in Madrid tegen de octopusboerderij die Nueva Pescanova op de Canarische Eilanden wil bouwen.

"We weten dat elke campagne die vecht om dierenleed te voorkomen grote economische belangen heeft, en in het geval van de octopuskwekerij op de Canarische Eilanden kan het niet anders zijn," zei Jaime Posada, coördinator van AnimaNaturalis in Madrid, in een verklaring. "We maken deel uit van een groot internationaal initiatief om aandacht te vragen voor de misstanden die op het punt staan te worden gepleegd op deze boerderij, en onze bedoeling is om de bevolking te informeren over de gevolgen die deze boerderij met zich meebrengt."

De internationale wetenschappelijke gemeenschap heeft alarm geslagen over de octopuskwekerij die gepland staat om te openen in Las Palmas, Canarische Eilanden. De boerderij kan ernstige gevolgen hebben voor het milieu, de gezondheid en het dierenwelzijn.

"Octopussen zijn verbazingwekkend intelligent, in staat om complexe problemen op te lossen, soms met behulp van hulpmiddelen, en wetenschappers bestuderen nu de relatie tussen hun kleurverandering en emoties," verklaarde Dr. Jane Goodall. "Toen ik hoorde dat Spaanse bedrijven van plan zijn om deze fascinerende en gevoelige wezens op te sluiten in octopuskwekerijen, was ik diep radeloos. Deze boerderijen zullen niet in staat zijn om de omstandigheden te bieden die octopussen nodig hebben en verdienen en zullen onvermijdelijk een niveau van lijden veroorzaken waarvan we nu weten dat het onaanvaardbaar is. "


De octopuskwekerijNueva Pescanova, zal naar verluidt eind 2023 openen met plannen om 3.000 ton octopusvlees te "produceren". Tragisch genoeg komt dat neer op het offeren van minstens 300.000 gevangen octopussen per jaar.

"De milieu-impact van dit type boerderij is extreem hoog, met besmetting door het gebruik van chemische verbindingen zoals meststoffen, algenciden, antibiotica of ontsmettingsmiddelen. Deze gevolgen hebben niet alleen invloed op het gebied waar de boerderij zich bevindt, maar ook op vele andere, zelfs heel ver weg, die worden gecommuniceerd door zeestromingen," merkte Taïme Smit, vertegenwoordiger van Acción Océanos, op. "Als we de populaties van octopussen in hun ecosystemen willen herstellen, zijn er andere, meer ethische en duurzame manieren om dat te doen. Deze campagne is daarom een oproep van de Spaanse en Europese bevolking om octopusteelt op zeeboerderijen op Europees niveau te verbieden, een onnodig wrede en niet-duurzame praktijk."

Omdat het handhaven van ideale groeiomstandigheden op open zee bijna logistiek onmogelijk is, zijn ze van plan de octopussen in tanks op het land te fokken. Hoewel deze tanks handiger zijn voor de industrie, hebben ze een groot aantal middelen nodig om te werken, wat vragen oproept over energieverbruik en emissies.

Bovendien is het niet duidelijk hoe de grote hoeveelheden water zullen worden behandeld voordat ze in waterwegen worden geloosd. Ten slotte is het nog niet bekend of ze van plan zijn de octopussen in individuele en beperkende leidingen te isoleren of ze in gemeenschappelijke tanks te verdringen; Maar in beide gevallen zijn er ernstige twijfels over hoe het welzijn van de wezens zal worden gegarandeerd.

Het Spaanse bedrijf is van plan om ze met ijs te doden en ze in containers met water bij -3 ° C te plaatsen, ondanks het feit dat er studies zijn die hebben aangetoond dat deze slachtmethode die "ijsslib" gebruikt, een langzame en stressvolle dood bij vissen veroorzaakt.

Octopussen hebben geen interne of externe skeletten om ze te beschermen en hun huid is erg kwetsbaar en gemakkelijk beschadigd. In een boerderijomgeving kunnen octopussen gewond raken, hetzij door fysiek contact van een handler, hetzij door agressieve interacties met andere octopussen. Als ze in kleine ruimtes worden opgesloten, kunnen ze zichzelf ook verwonden door tegen de wanden van de tanks te botsen. Er is een hoog risico op pijn en lijden aan de verwondingen die waarschijnlijk zullen optreden.

Octopussen staan bekend om hun buitengewone intelligentie en als gevolg van hun neiging om hun omgeving te verkennen, te manipuleren en te beheersen, zouden ze gemakkelijk vatbaar zijn voor verveling in gevangenschap. Octopusboerderijen hebben waarschijnlijk steriele omgevingen en geen zintuiglijke prikkels. Ook zouden octopussen, als van nature solitaire dieren, zich niet goed aanpassen aan de drukke omstandigheden die typerend zijn voor bio-industriesystemen.

Help alsjeblieft deze massale slachting van octopussen te stoppen door de #BanOctopusFarming petitie te ondertekenen, HIER!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten