Translate

zaterdag 20 mei 2023

De Californische condor met een spanwijdte van 1,7 meter en een gewicht van 9 kilo, wordt ernstig bedreigd door de vogelgriep: De regering van de VS heeft het vogelgriepvaccin goedgekeurd om de dieren te beschermen

 

VS keurt gebruik van vogelgriepvaccin voor Californische condors goed

California condor, foto: Canva

De regering van de Verenigde Staten (VS) heeft het noodgebruik van een vogelgriepvaccin goedgekeurd in een poging om de ernstig bedreigde Californische condor te beschermen, na een aanzienlijke uitbraak van het virus onder de soort, kondigden ambtenaren dinsdag aan.


De stap komt nadat ten minste 13 Californische condors dood werden gevonden door hoogpathogene vogelgriep, algemeen bekend als vogelgriep, in de buurt van de grens tussen Arizona en Utah.

De Amerikaanse Fish and Wildlife Service meldde de alarmerende sterfgevallen, die een ernstige bedreiging vormen gezien de wereldbevolking van Californische condors eind 561 werd geschat op slechts 2022, waaronder 347 vrij vliegende vogels en 214 in gevangenschap.

Bij de ontdekking van een condor die in maart dood was aan vogelgriep, riep de Amerikaanse Fish and Wildlife Service de hulp in van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De instanties werken samen om het vogelgriepvaccin te introduceren.

Alvorens verder te gaan met de condorvaccinatie, zal een pilot-veiligheidsstudie worden uitgevoerd op Noord-Amerikaanse gieren, wat de eerste keer is dat het vaccin is getest op wilde vogels in de Verenigde Staten, volgens Joanna Gilkeson, een woordvoerder van de natuurdienst.

De Californische condor, een van 's werelds meest gigantische vliegende vogels, is een prachtig wezen met een spanwijdte van maximaal 9 voet (2,7 meter) en een gewicht van meer dan 20 pond (9 kg).

De populatie van de soort kelderde tot slechts 22 vogels in de jaren 1970 als gevolg van illegale jacht, loodvergiftiging en verontreinigende stoffen zoals het bestrijdingsmiddel DDT.

Vogelgriep heeft geleid tot de dood van honderden miljoenen kippen, eenden, kalkoenen en andere vogels wereldwijd.

De Animal Reader brengt je het laatste nieuws over dieren en hun omgeving. Volg The Animal Reader op Google News en schrijf je hier in voor onze wekelijkse dierennieuwsbrief!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten