Translate

woensdag 29 mei 2024

Colombia gaat stierenvechten verbieden maar in 7 landen zijn stierengevechten nog steeds legaal

 


Het Colombiaanse parlement heeft dinsdag een historisch wetsvoorstel aangenomen om het stierenvechten te verbieden, met 93 stemmen voor en slechts twee tegen. De wetgeving wacht nu op de handtekening van president Gustavo Petro.

Na ondertekening van de wet zal er een overgangsperiode van drie jaar zijn. Dit is bedoeld om degenen die afhankelijk zijn van het stierenvechten te helpen bij het vinden van nieuwe inkomstenbronnen.


Nu Colombia heeft besloten het stierenvechten te verbieden, zijn er nog maar zeven landen waar het stierenvechten nog is toegestaan. In Frankrijk, Portugal, Mexico, Ecuador, PeruSpanje en Venezuela zijn stierengevechten nog steeds legaal.

Stierengevechten evenementen

Stierenvechten is een evenement waarbij een matador een stier doodt. De praktijk dateert uit de oudheid.

Het evenement is meestal verdeeld in drie fasen: de tercio de varas, waar de stier wordt verzwakt door speren; de tercio de banderillas, waar stekels met weerhaken in de schouders van de stier worden geplaatst; en de Tercio de Muerte, waar de matador de stier met een zwaard doodt.

Aanhangers van het stierenvechten beschouwen het als een kunstvorm die moed, vaardigheid en traditie toont. Zij stellen dat het een belangrijk onderdeel is van hun cultureel erfgoed en een belangrijke economische activiteit. Stierenvechten evenementen trekken grote menigten en genereren inkomsten voor fokkers, verkopers en andere aanverwante bedrijven.

Critici veroordelen het stierenvechten echter als een barbaarse en wrede praktijk die dieren onnodig leed berokkent. Dierenrechtenactivisten beweren dat het spektakel onmenselijk is en stieren onderwerpt aan langdurige pijn en leed voordat ze uiteindelijk sterven.

Het ethische debat over het stierenvechten heeft op verschillende plaatsen geleid tot verboden en beperkingen, en er gaan wereldwijd steeds meer stemmen op om er een einde aan te maken.

"Het is ons gelukt. De stierengevechten zijn voorbij in mijn Colombia. Het is een van de gelukkigste dagen van mijn leven", zei de Colombiaanse politica Esmeralda Hernández, auteur van de wet #NoMásOlé die het stierenvechten in Colombia verbood.


Volg ons voor dagelijks dierennieuws - steun dierenwelzijnsjournalistiek door te doneren aan The Animal Reader

  • TAG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten