Het vrouwelijke berenwelpje dat niet meer met haar moeder herenigd kon worden na het selfie moment.
Een van de berenwelpen die door een groep jongeren in North Carolina (VS) geplukt om ermee op de foto te gaan, kan niet terug naar de moeder. Het ‘selfiebeertje’ raakte na het fotodrama gescheiden van de moeder en is later alleen en uitgeput in een vijver gevonden.
Het voorval vond plaats medio april ’24 bij een appartementencomplex in Asheville, North Carolina (VS). Een groep jongeren plukte de berenwelpen uit de boom om ermee op de foto te kunnen. De beelden gingen de wereld rond en veroorzaakten veel ophef.
.
Selfiebeertje gescheiden van moeder
Een van de jonge beertjes verdween na het voorval spoorloos; de hoop is dat het dier met de moeder is herenigd. Het andere selfiebeertje kwam terecht aan de verkeerde kant van een hek en is al zoekend naar haar moeder in een regenwatervijver gevallen. Daar is het onderkoeld en op sterven na dood teruggevonden.
.Wild houden
Nu hebben de twee kleintjes in ieder geval elkaar. Ze leven in het opvangcentrum in grote, geïsoleerde, natuurlijke habitats. Er is zo weinig mogelijk menselijk contact en de medewerkers doen grote moeite om ervoor te zorgen dat de beren elke dag naar het voedsel moeten zoeken dat voor hen wordt voorzien. Met andere woorden: alles om de beren tijdens hun rehabilitatie zo wild mogelijk te houden.
Vrijlating in de herfst
“Na eerst een tijdje wennen in de opvang hebben we haar kennis laten maken met een andere welp die iets eerder bij ons was beland”, vertelt Savannah Trantham, directeur van Appalachian Wildlife Refuge. “Beide berenwelpen doen het heel goed.” Het team heeft er goede hoop op dat de twee beren in de herfst opnieuw in het wild kunnen worden vrijgelaten. Welpen worden vaker vrijgelaten in het vroege najaar, vanwege de goede beschikbaarheid van natuurlijk herfstvoedsel op dat moment, zoals eikels, fruit en bessen.
Geen vervolging
De “idioten” die vorige maand de berenjongen verstoorden, hebben die dag zelf een stevige uitbrander gekregen van politie en dierenbeschermers. Omdat ze de welpen na het incident vrijlieten, komen ze er verder zonder vervolging vanaf.
“Dit verhaal heeft begrijpelijk tot heel veel frustratie, verdriet en woede geleid”, zegt Trantham nog. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om wilde dieren met rust te laten. Ook nu is het geëindigd met een beertje dat zonder moeder moet opgroeien. En zonder hulp was het zelfs einde verhaal voor dit dier. En wat met het andere beertje dat niet meer werd gevonden?
Respect
Trantham legt tot slot uit dat het niet ongewoon of verontrustend is als babydieren in de lente en de zomer even op een andere plek zijn dan hun moeder. “Veel moeders in het wild laten hun kroost tijdelijk achter op wat ze als veilige plekjes beschouwen, terwijl zij intussen op zoek gaan naar eten. Ze komen terug als het tijd is om hun jong te voeden of te verplaatsen.”
De directeur voegt toe: “We moedigen iedereen aan om dit incident met ter harte te nemen en alle wilde dieren te behandelen met het respect dat ze verdienen.”
Bronnen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten