Translate

dinsdag 7 mei 2024

De jaarlijkse National Bullfighting Award in Spanje voor de beste toreador ( stierenvechter ) geannuleerd : De meerderheid van de Spanjaarden zijn tegen deze martelingen

 


Spanje heeft zijn jaarlijkse National Bullfighting Award geannuleerd als reactie op toenemende kritiek van voorstanders van dierenwelzijn. De nationale prijs omvatte een overheidscheque van 30.000 euro.

"Er is een sociale meerderheid van de Spanjaarden die zich steeds meer bewust is van dierenwelzijn", zei Ernest Urtasun, de Spaanse minister van Cultuur, vrijdag. "Met de afschaffing van de Nationale Stierenvechtprijs zetten we een belangrijke stap in het aanpassen van onze instellingen aan het Spanje van 2024."

Stierenvechten, waarbij matadors stieren doden met zwaarden, wordt door aanhangers gezien als een kunstvorm die behouden moet blijven. Critici veroordelen het echter als een bruut ritueel dat niet op zijn plaats is in de moderne samenleving.

In 2013 werd de National Bullfighting Award in het leven geroepen om uitstekende bijdragen aan de wereld van het stierenvechten te erkennen.

Urtasun benadrukte dat het aantal bezoekers aan stierengevechten afneemt omdat de bezorgdheid over dierenwelzijn toeneemt. Spanjaarden begrijpen steeds minder waarom dierenmarteling in ons land wordt toegepast, zei hij op sociale mediaplatform X. "En nog veel minder waarom die marteling met publiek geld wordt beloond."

Ook in Latijns-Amerika en Frankrijk heeft het stierenvechten te maken gehad met groeiende tegenstand. In Spanje is de gemiddelde leeftijd van de supporters van het stierenvechten gestegen en is het aantal stierenvechtfestivals tussen 2010 en 2023 met een derde gedaald.

De Spaanse politieke partij PACMA zei dat ze het besluit om de Nationale Stierenvechtprijs af te schaffen volledig steunde, maar hoopte dat "de gebaren stappen worden".

PACMA wil dat de regering ook alle financiering van stierenvechtevenementen stopzet.

Volg ons voor dagelijks dierennieuws - steun dierenwelzijnsjournalistiek door te doneren aan The Animal Reader



Geen opmerkingen:

Een reactie posten