Translate

woensdag 29 mei 2024

Natuurbeschermers en dierenwelzijnsorganisaties wereldwijd woedend; Een nieuw Japans walvis moordschip gaat weer jagen op deze majestueuze dieren

 

Kangei Maru's predecessor, Nisshin Maru (File image courtesy Australian Customs and Border Protection Service

Het nieuws van het nieuwe Japanse walvisvaardersschip, de Kangei Maru, dat uitvaart om het walvismoordseizoen in de noordelijke Stille Oceaan te beginnen, heeft geleid tot bezorgdheid en verontwaardiging onder natuurbeschermers en voorstanders van dierenwelzijn. Het schip van 9.300 ton is uitgerust om vinvissen te jagen en op te slaan, een soort die door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) is geclassificeerd als kwetsbaar voor uitsterven en het op een na grootste zoogdier ter wereld is.

Het besluit om vinvissen toe te voegen aan de Japanse lijst van doelsoorten, naast Bryde's, noordse vinvissen en dwergvinvissen, heeft ernstige ethische en milieuvragen opgeroepen. De Humane Society International heeft alarm geslagen over het vooruitzicht dat deze majestueuze wezens op de rand van uitsterven worden gejaagd voor commercieel gewin.

"Alle walvissoorten hebben te maken met een reeks bedreigingen in hun mariene milieu, waaronder klimaatverandering, geluidsoverlast, aanvaringen met schepen en bijvangst van de visserij. Er is geen nutritionele, wetenschappelijke of morele rechtvaardiging voor het doden van deze prachtige oceaanreuzen, dus de lancering van de Kangei Maru is een huiveringwekkend gezicht in een tijd waarin de noodzaak om walvissen te behouden in plaats van te doden zo dringend is, "zei Adam Peyman, HSI's directeur van natuurprogramma's.

De terugtrekking van Japan uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) in 2019 stuitte op wijdverbreide kritiek, omdat het een flagrante minachting voor internationale instandhoudingsovereenkomsten aangaf. Desondanks heeft Japan zijn walvisvangstactiviteiten voortgezet binnen zijn Exclusieve Economische Zone in de noordelijke Stille Oceaan, wat leidt tot het doden van aanzienlijke aantallen walvissen per jaar. In 2022 meldde Japan de moord op 25 Noordse vinvissen, 187 Bryde's walvissen en 58 dwergvinvissen, wat de omvang van het probleem benadrukt.

Met name het vissen op gewone vinvissen is zorgwekkend vanwege hun toch al kwetsbare status in het wild. Deze majestueuze dieren spelen een cruciale rol bij het handhaven van het evenwicht van mariene ecosystemen en hun achteruitgang kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid van de oceaan.

De voortdurende praktijk van de walvisjacht, vooral op bedreigde diersoorten zoals gewone vinvissen, roept belangrijke vragen op over de ethiek van menselijke interacties met dieren in het wild. Terwijl de wereldgemeenschap ernaar streeft de biodiversiteit te beschermen en te behouden, is het essentieel dat landen als Japan hun walvisvangstpraktijken heroverwegen en prioriteit geven aan het welzijn van deze prachtige wezens.

Het vertrek van de Kangei Maru en de toevoeging van gewone vinvissen aan de dodenlijst van Japan dient als een grimmige herinnering aan de voortdurende bedreiging van het zeeleven. Het is absoluut noodzakelijk dat we samenwerken om deze ongelooflijke wezens te beschermen en ervoor te zorgen dat ze bewaard blijven voor toekomstige generaties om te waarderen en te bewonderen.

Bron: Animal Reader  www.animalreader.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten