Translate

zaterdag 25 mei 2024

Video Stichting AAP: door Duitse politie en dierenarts is graatmagere Japanse makaak Kawaii gered van jarenlang eenzaam bestaan in een vieze kooi


Japanse makaak Kawaii gered van eenzaam bestaan in Duitsland



Onlangs konden we Japanse makaak Kawaii naar ons opvangcentrum in Almere brengen. Kawaii leefde onder erbarmelijke omstandigheden in een armoedige ‘privé-opvang’ bij een particulier in het Duitse Brandenburg.
We gingen op pad, ondersteund door Duitse politie en een lokale dierenarts. Eenmaal op locatie troffen we een kooi aan waarvan de vloer was bezaaid met allerlei oude voedselresten, cake en rottende stukken groente en fruit. In het uiterste hoekje van de kooi zat Kawaii. Hij keek ons bewegingsloos aan.

Aan de tralies hing een bordje, waarop stond: ‘Kijk uit, bijtende aap. Eigenaar is niet verantwoordelijk’.
Kawaii verblijf
Het armoedige verblijf waar Kawaii jarenlang moest leven.

Uitzichtloos

Hoe Kawaii in deze uitzichtloze situatie terecht was gekomen, bleek nogal een vreemd verhaal. Volgens zijn eigenaren zou hij eerst bij een slijterij hebben geleefd, waar hij werd gebruikt om klanten te vermaken. Nadat hij ontsnapte, belandde hij bij een vrouw uit een circus die hem vervolgens naar de ‘privé-opvang’ in Brandenburg bracht. Deze opvang, ooit opgericht in het DDR-tijdperk, bestond uit een aantal kooien in de achtertuin van een woonhuis. Nadat de opvang door een volgende generatie werd overgenomen, ging de zorg voor de dieren ernstig achteruit.

Vanwege de slechte leefomstandigheden werden alle dieren uiteindelijk in beslag genomen door de Duitse autoriteiten. Behalve Kawaii. Na jaren van eenzaamheid wist niemand wat er met hem moest gebeuren. Bovendien bleek hij geen papieren te hebben en was er niets over zijn medische verleden bekend. De hulp van AAP werd ingeschakeld en binnen een maand wisten we plek voor hem te maken.

Op weg naar AAP

Na een korte medische check werd Kawaii in zijn transportkist gelegd. Omdat Kawaii’s eigenaren inmiddels steeds vervelender begonnen te doen, besloten we de locatie snel te verlaten. Na een rit van acht uur kwam Kawaii veilig aan bij AAP in Almere.
Een verdoofde Kawaii tijdens de reddingsactie.
Schrikbarend mager

Uit het eerste veterinaire onderzoek bij AAP bleek Kawaii schrikbarend mager te zijn en amper vet of spieren te hebben. Ook was hij uitgedroogd. Gelukkig was zijn eetlust goed en begon hij enthousiast aan zijn groenten, fruit en brokken. We gaan er alles aan doen om hem zo goed mogelijk te helpen herstellen.
Meer video's over het indrukwekkende werk van Stichting AAP 
De Japanse makaak is te herkennen aan een rozerood gezicht en achterwerk en heeft een korte staart. De kleur van de vacht varieert van bruin en grijs tot geelachtig bruin. De vacht is heel dik, waardoor de dieren strenge winters goed kunnen doorstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten