Translate

vrijdag 3 mei 2024

Na 7 jaren van juridische kwesties zijn luipaarden Alda en Ginny, gered uit Polen, opgevangen in België, aangekomen in Born Free's Sanctuary Zuid-Afrika


https://www.natuurhulpcentrum.be/

Eindelijk! Na 7 jaar in het Natuurhulpcentrum
konden we onze luipaarden eindelijk naar hun nieuwe, fantastische thuis brengen in Zuid-Afrika.
In 2017 assisteerden we de Poolse overheid bij de inbeslagname van dieren uit een illegaal fokcentrum, en de luipaarden gingen mee naar België.

Zo was de erbarmelijke situatie voor de 2 luipaarden in Polen

Vanwege de complexiteit van de zaak duurde het maar liefst 6 jaar vooraleer we vanuit Polen alle nodige documenten hadden om de dieren te mogen vervoeren. Eenmaal we die hadden, vonden we dankzij de hulp van onze vrienden van Born Free Foundation snel een geweldige plek in hun opvangcentrum in het Shamwari Private Game Reserve, dezelfde plek als waar leeuwen Tsar en Jamil enkele weken geleden verhuisden.
Zoals steeds werden we bij de voorbereidingen van de vlucht bijgestaan door het professionele team van FlyFauna. Cargolux Airlines International S.A. en BidAir Cargo PetLounge zorgden dan weer voor het feitelijke transport van de luchthaven van Luxemburg naar Johannesburg, en van Johannesburg naar Port Elisabeth.
Een sterk staaltje teamwork dus, dat er voor gezorgd heeft dat deze prachtige dieren de rest van hun leven kunnen doorbrengen in de echte Afrikaanse bush, daar waar ze thuishoren! Van het transport maakte Born Free een mooi filmpje dat je hieronder kan bekijken.
De luipaarden zijn nog maar net geland op Afrikaanse bodem, maar ondertussen zitten we niet stil. We bereiden momenteel gelijkaardige transporten voor voor zowel leeuw Romeo, als de 4 servals en een caracal die al een tijdje bij ons verblijven. Elke vorm van steun, klein of groot, kunnen we hierin zeker gebruiken

Bericht van Born Free Foundation

Geconfisqueerd uit erbarmelijke omstandigheden in gevangenschap in een illegale fokkerij, en gered van een onzekere toekomst, vestigen twee luipaarden zich nu eindelijk in de veiligheid en het toevluchtsoord van hun eeuwige thuis, in Born Free's Big Cat Sanctuary, in Shamwari Private Game Reserve, Zuid-Afrika.

Na jaren van juridische kwesties en complex papierwerk, een ongelooflijke reis van meer dan achtduizend mijl en de toewijding van organisaties over de hele wereld, zijn de moeder en dochter, naar schatting respectievelijk ongeveer veertien en acht jaar, eindelijk aangekomen op Afrikaanse bodem, waar ze de rest van hun leven deskundige zorg zullen krijgen in ons opvangcentrum.

Na hun epische reis werden de luipaarden woensdag vrijgelaten in een stille, heldere ochtend, omringd door zonneschijn en vogelgezang. Aanvankelijk stapten zowel Alda als Ginny voorzichtig uit hun kratten, snuffelden aan de Zuid-Afrikaanse grond onder hun poten en onderzochten zorgvuldig hun nieuwe omgeving. Het dierenverzorgingsteam van Shamwari was opgetogen om te zien dat beide luipaarden er ontspannen uitzagen en heel snel de natuurlijke bush van hun 2,5 hectare grote verblijf begonnen te verkennen, waarbij ze de bezienswaardigheden, geluiden en geuren van hun 'voor altijd' thuis in zich opnamen.

Binnen een half uur hadden moeder en dochter elkaar gevonden en waren ze herenigd, beiden zagen er goed uit en genoten van de privacy van het struikgewas en het dichte struikgewas. Het Born Free-team zal de luipaarden nu nauwlettend in de gaten houden en ze de toegewijde, deskundige zorg geven die ze verdienen, voor de rest van hun leven.

 



Ginny stapt uit haar bench op Zuid-Afrikaanse bodem © Lyndon Brandt

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten