Translate

maandag 13 mei 2024

Klein Italiaans eiland met 100 inwoners en 600 wilde geiten wil de dieren gratis weggeven; wereldwijd veel reacties om te adopteren ( video )


Grote geit-weggeefactie: Italiaans eiland overspoeld met reacties

De burgemeester van Alicudi deed een oproep voor herplaatsing van 600 wilde geiten die van het kleine vulkanische eiland zullen worden verwijderd

Toen de burgemeester van een afgelegen Italiaans eiland dat worstelt met een overbevolking van wilde geiten aanbood om de dieren weg te geven, verwachtte hij een beetje belangstelling van boeren op naburige eilanden die misschien graag hun productie van ricotta wilden opvoeren.



Maar toen het nieuws over zijn 'adopteer een geit'-initiatief zich buiten Alicudi verspreidde, kreeg hij een stortvloed aan aanbiedingen van over de hele wereld - niet alleen uit Europa, maar ook uit de VS, en zelfs van een dierenliefhebber in Nigeria.

Riccardo Gullo kwam op het nieuwe idee nadat een volkstelling schatte dat het aantal wilde geiten op Alicudi, de kleinste van de Eolische archipel van Sicilië, zes keer zo groot was als de 100 menselijke bevolking van het eiland het hele jaar door.

Gullo zal oordeelkundig moeten zijn in zijn selectie, aangezien de vraag naar geiten nu veel groter is dan het aanbod.

"Het totaal van alle aanbiedingen was voor 1.900 geiten," zei hij. "De respons was geweldig, maar we zullen de meerderheid moeten afwijzen, omdat het aantal geiten op het eiland naar schatting ongeveer 600 is."


Zijn meer dringende uitdaging is hoe hij de dieren kan vangen en vervoeren van Alicudi, een eiland van 5 vierkante kilometer (1.235 hectare) met een slapende vulkaan op twee tot drie uur varen van het vasteland van Sicilië.

De persoon die met de taak is belast, is Giovanni Dell'Acqua, de directeur plattelandsontwikkeling in Messina voor de regionale raad van Sicilië. "Het zal niet gemakkelijk zijn, maar we moeten snel en effectief handelen", zei hij.

Alicudi's geitendilemma begon twee decennia geleden, toen een klein aantal van de dieren door boeren naar het eiland werd gebracht. Maar toen de focus van de economie van het eiland verschoof naar toerisme, lieten de boeren de geiten aan hun lot over.

"Het zou zijn alsof ik mijn hond midden op de weg zou achterlaten", zei Dell'Acqua. "De geiten plantten zich buitensporig voort en hier zijn we vandaag ... We hadden beter op onze hoede moeten zijn."

Jarenlang waren de geiten een charmante, zeldzame verschijning weggestopt aan de rotsachtige andere kant van het eiland. Maar toen begonnen de dieren, handig in het navigeren door de steile kliffen, naar het bewoonde gebied te trekken, weelderige groene vegetatie te beschadigen, ravage aan te richten in tuinen en volkstuinen, delen van droge stenen muren weg te slaan en zelfs de huizen van mensen binnen te dwalen.


Lorcan O'Neill, een eigenaar van een kunstgalerie in Rome die een huis heeft in Alicudi, zei dat mensen op het eiland voorheen blij waren om de geiten te verwennen "als er een gevoel van evenwicht was".

"Maar nu, zonder roofdieren en zonder veeteelt, voelt het als een plaag die het fragiele ecosysteem zal vernietigen dat al eeuwenlang op dit arme, bijna kale eiland bestaat," zei hij.

O'Neill beschreef de impact die de aanwezigheid van de geiten op het eiland heeft gehad. "Ze eten alles wat groen is wat er te zien is. Vergeet het verbouwen van iets, decoratief of voor de keuken - de geiten kunnen overal komen en eten alles!

"Het is gevaarlijk om de berg op te gaan of dicht bij de kust op zee te komen, omdat er constant rotsen vallen - het is een nachtmerrie. En de bokken zijn enorm, met zware horens, en zijn agressief geworden."

Sla de vorige nieuwsbriefactie over

Dell'Acqua zei dat een andere zorg is dat de dieren, die tot 120 kg (265 lbs) wegen en hoorns van 50 cm (20 inch) hebben, iemand kunnen doorboren. "Mensen zijn bang."

Een team van natuurdeskundigen reist volgende week naar Alicudi en is begonnen met het opstellen van een vangplan, waarbij de geiten in netten worden verstrikt of naar omheiningen met voedsel worden gelokt.

"Het zal heel moeilijk zijn om ze in te sluiten - ze hebben al 20 jaar zo'n vrijheid en dus verwachten we veel smeergeld", zei Dell'Acqua.

Eenmaal gevangen, ondergaan de geiten bloedonderzoek om te controleren op ziekten. Maar dan zullen de experts moeten uitzoeken hoe ze van de top van het eiland, wat een steile afdaling met zich meebrengt, naar de haven kunnen krijgen, vanwaar ze naar Milazzo op Sicilië zullen worden verscheept. Eenmaal daar worden ze twee maanden in quarantaine geplaatst.

"Alicudi is erg rotsachtig en objectief gezien zal het niet gemakkelijk zijn om ze te vervoeren", zei Dell'Acqua.

Het doel is om zoveel mogelijk geiten te vangen voordat het toeristenseizoen half juni van start gaat, voordat het in september wordt hervat. "Geen enkele geit mag achterblijven", zei Dell'Acqua.

Ondertussen zullen de Siciliaanse autoriteiten beslissen wie er een mag adopteren. Iedereen die er een als huisdier wilde nemen, zal teleurgesteld zijn.

"Hoewel het aardig was om mensen aan te bieden, gaan de geiten alleen naar boeren, mensen die weten hoe ze ze moeten grootbrengen en ze de omgeving kunnen geven die ze nodig hebben," zei Dell'Acqua. "Ik hoop dat ze allemaal op Sicilië of andere regio's in Zuid-Italië zullen zijn, want op die manier kunnen we de stress beperken die het transport de dieren zal bezorgen."

Bron: The Guardian UK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten