Video: Op TikTok een veel bekeken video' van leeuwenwelpje met dichtgeplakt bekje, aan een ketting vastgebonden, uitgebuit voor selfies, gered
Een vier maanden oude leeuwenwelp genaamd Pi, die werd gered van een illegale huisdiereigenaar in Libanon, is veilig verhuisd naar zijn nieuwe huis in een natuurpark in Zuid-Afrika.
In maart 2024 doken verontrustende video's op sociale media op, waarop te zien is hoe de welp wordt uitgebuit voor selfies en aaien in de straten van Libanon. Pi werd getoond terwijl hij vastgeketend werd gehouden in slechte omstandigheden met zijn bek dichtgeplakt.
In een wereldwijd gecoördineerde inspanning werd hij gered door de lokale groep Animals Lebanon, zijn vlucht naar Zuid-Afrika werd gefinancierd door Humane Society International (HSI) en vervolgens werd hij overgebracht naar Drakenstein Lion Park net buiten Kaapstad, dat hem een levenslang toevluchtsoord heeft geboden. HSI werkte eerder in 2020 samen met Animals Lebanon om dieren te redden na een chemische explosie in Beiroet.
Ondanks het feit dat het privébezit van leeuwen als huisdier illegaal is in Libanon, is de praktijk wijdverbreid, met grote katachtigen die vanuit buurlanden worden binnengesmokkeld om de handel te voeden. Pi is de derde leeuwenwelp in gevangenschap die in de afgelopen zes maanden in Libanon in beslag is genomen en naar het opvangcentrum in Zuid-Afrika is gebracht; welpen Issam en Kelly vonden ook hun eeuwige thuis in Drakenstein Lion Park.
Deze derde herplaatsing vindt plaats op het moment dat de hoogste regeringsniveaus van Zuid-Afrika unaniem keurde een baanbrekend besluit goed om de fokkerij van leeuwen in gevangenschap te sluiten, evenals het intensieve fokken en beheren van andere soorten zoals neushoorns. Dit is een belangrijke beleidsverschuiving en een waar HSI/Africa en haar partners al jaren campagne voor voeren.
Het intensieve fokken van leeuwen in gevangenschap in Zuid-Afrika houdt meestal twee activiteiten in stand nadat de welpen te groot zijn voor toeristische interacties: ingeblikte leeuwenjacht - een praktijk van het fokken van leeuwen om in omheiningen te worden geschoten door rijke jagers - en / of een gruwelijke wereldwijde handel in leeuwenbotten en skeletten.
Volgens een rapportin opdracht van de overheid worden er naar schatting 7.800 leeuwengehouden in meer dan 342 faciliteiten in gevangenschap in Zuid-Afrika, waar ze wilde dieren fokken als handelswaar voor commerciële handelsdoeleinden, zonder instandhoudingswaarde.
HSI/Africa heeft het beleidsstandpunt van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Bosbouw, Visserij en Milieu verwelkomd om een einde te maken aan het fokken van leeuwen in gevangenschap, maar zegt dat het plan een aantal flagrante omissies bevat die moeten worden aangepakt.
Het beleid verbiedt momenteel niet het houden van grote katachtigen als huisdier en/of voor interactieve ervaringen zoals het aaien van welpen, interacties met ambassadeurssoorten en wandelen met grote katten. Het omvat ook niet de sluiting van fokkerijen voor andere soorten grote katachtigen, zoals tijgers, luipaarden en jaguars, die uiteindelijk een vervangende industrie zouden kunnen vormen voor het fokken van leeuwen in gevangenschap.
"Pi's beproeving in de illegale handel in huisdieren is een voorbeeld van wat duizenden welpen zoals hij doorstaan door toedoen van de fokkerij in gevangenschap hier in Zuid-Afrika. Het is bemoedigend om te weten dat, na vele jaren van belangenbehartiging, het Zuid-Afrikaanse kabinet een einde steunt aan deze wrede en uitbuitende industrie, zodat deze prachtige wezens niet langer worden geboren om te lijden voor winst. Naarmate het vrijwillige exitplan van het Ministeriële Taakteam zich ontvouwt en een moratorium op het fokken van leeuwen wordt ingesteld, zullen talloze welpen worden gered uit de klauwen van profiteurs. Hoewel we de DFFE prijzen voor haar inzet om deze industrie te hervormen, dringen we er bij haar op aan om het verbod toe te passen op alle grote katachtigen in gevangenschap in Zuid-Afrika en om een verbod op het houden van grote katachtigen als huisdier op te nemen," zei Dr. Audrey Delsink, directeur wilde dieren voor Humane Society International/Africa.
"Wij van Drakenstein Lion Park, het oudste echte heiligdom van Zuid-Afrika, zijn ongelooflijk trots om Pythagoras (Pi) zijn eeuwige thuis te bieden. Hier krijgt hij onze deskundige zorg voor de rest van zijn natuurlijke leven, vrij van uitbuiting en misbruik. We zijn Animals Lebanon en Humane Society International ongelooflijk dankbaar voor al hun hulp en inspanningen om ervoor te zorgen dat zijn redding kon plaatsvinden. Pi bevindt zich in een evaluatie- en quarantaineruimte die is gebouwd naar zijn behoeften, terwijl zijn mentale wonden beginnen te herstellen en zal overgaan naar een groter welpenverblijf zodra hij er klaar voor is. Zodra deze kleine krijger niet meer klein is, zal hij worden verplaatst naar zijn grote verblijf, zijn levenslange toevluchtsoord", zegt Shane Hart, assistent-directeur van Drakenstein Lion Park.
Kom in actie: u kunt helpen een verschil te maken voor het leven van leeuwen in Zuid-Afrika.
Bezoek of ondersteun nooit faciliteiten die interactie bieden met dieren in het wild (zoals het aaien van welpen of wandelen met leeuwen), of die dieren in het wild fokken en verhandelen. Meer informatie vindt u HIER!
Teken de petitie van HSI/Africa's Big Cats om er bij de DFFE op aan te dringen wetgeving in te voeren die het houden van tijgers, leeuwen en andere soorten grote katachtigen als huisdier verbiedt. Deze wetgeving zou een verbod moeten omvatten op openbaar contact met alle soorten grote katachtigen, niet alleen leeuwen, inclusief het houden van dergelijke soorten voor promotie-, educatieve of amusementsdoeleinden, en interactieve ervaringen zoals het aaien van welpen en wandelen met grote katten. TEKEN HIER!
Volg de sociale mediakanalen (@HSIAfrica) van HSI/Africa om deelbare informatie te vinden over de Zuid-Afrikaanse fokkerij van leeuwen in gevangenschap en aanverwante activiteiten. Deel deze kennis alsjeblieft met je vrienden en familie en moedig hen aan om ook geen deel uit te maken van deze uitbuitende handel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten