dinsdag 18 februari 2014

Hartverwarmende video van de zieke Owen ( 7 ) en Haatchi de hond met 3 poten ...'Vrienden voor het Leven'Owen Howkins (7) UK, werd geboren met een zeldzame ziekte die ervoor zorgt dat zijn spieren constant gespannen zijn. De hond Haatchi werd aan een treinspoor vastgebonden en verloor daarbij een poot. De ouders van Owen adopteerden het dier en prompt waren Owen en Haatchi onafscheidelijk. 'Het lijkt wel of ze elkaar hebben gered'.

Door de ziekte staan de spieren van Owen constant gespannen, waardoor hij voortdurend pijnkrampen heeft.
 
Owen lijdt aan het syndroom van Schwartz-Jampel, waardoor de spieren van de jongen constant onder spanning staan. Dat zorgt ervoor dat hij voortdurend pijn lijdt en zijn evenwicht zo wankel is dat hij niet zelfstandig kan lopen. Wereldwijd zijn er slechts een honderdtal mensen met dezelfde ziekte als Owen.

Het was liefde op het eerste gezicht toen zijn stiefmoeder besloot om hond Haatchi te adopteren. Toen Haatchi haar zag, kwispelde hij voor het eerst na de amputatie van zijn poot. 'Hij koos voor ons, niet omgekeerd'. Owen en Haatchi werden beste maatjes.

Band
'Hij legde direct zijn kop op mijn schoot', vertelt Owen. Volgens zijn stiefmoeder was er ogenblikkelijk een band. 'Het was alsof ze allebei meteen begrepen dat ze anders waren, dat ze elkaar aanvaardden. Op dat moment hebben ze besloten samen te werken als een team'. 'Ik voel me dankzij Haatchi heel gelukkig, sinds hij er is is alles veranderd', aldus Owen.

Positieve aandacht
Owens vader vertelt dat Owen niet meer zo wordt aangestaard sinds de komst van Haatchi: 'Ze kijken nu naar die vreemde hond met drie poten', lacht hij. 'Owen kreeg plots positieve aandacht en dat heeft zijn zelfvertrouwen een enorme boost gegeven'.

     

Haatchi is zo gelukkig met Owen dat zijn staart maar niet stopt met kwispelen. Maar ook Owens geluk kan niet meer op. Hij durft nu zelfs praten met mensen en zijn angst is verdwenen. 'Hij zorgt voor mij. Hij is zo bijzonder', getuigt Owen.

De band tussen Haatchi en Owen is zo bijzonder dat ze de eerste prijs wonnen tijdens de grootste hondenshow van Groot-Brittanniƫ in de categorie 'Vrienden voor het Leven'. Studenten van de universiteit van Hertfordshire maakten bovenstaand filmpje over Owen en Haatchi, wiens bijzondere verbondenheid ook onderwerp is van een documentaire en een boek.

Tekst met dank aan Het AD


Geen opmerkingen:

Een reactie posten