dinsdag 11 februari 2014

Het Middeleeuwse zwanendriften waarbij de vleugels van de zwanen worden geknipt niet verboden.!! Petitie
Nog een video:

http://www.hartvannederland.nl/nederland/zuid-holland/2014/zwanendriften-moet-verboden-worden/

Foto: deze zwaan is geleewiekt.  Kan niet meer vliegen.

Het Middeleeuwse zwanendriften in 2013 nog steeds een feit!! ( Petitie)


http://petities.nl/petitie/stop-het-zwanendriften

In samenwerking met de Partij voor de Dieren  De Faunabescherming en Stichting Een DIER Een VRIEND (EDEV) zet Stichting Vier Voeters zich al jaren in om het zwanendriften te verbieden. Ondanks een verbod, zijn er in Nederland nog twee zwanendrifters actief waardoor er jaarlijks meer dan 600 in het wild levende zwanenkoppels verstoord mogen worden zodat hun jongen geleewiekt en meegenomen kunnen worden. Hoe de dieren eindigen, blijft onduidelijk.

Hoewel het houden van zwanen voor productie van vlees en dons volgens de wet verboden is, kreeg één zwanendrifter hier in juni 2008 een ontheffing voor. Deze ontheffing is op 1 april 2013 verlopen, waarna dit verboden is. Helaas is het nog wél toegestaan om de levende zwanen te verkopen als siervogel. Hierdoor kunnen beide zwanendrifters doorgaan met hun praktijken.

De zwanen leven in het wild, maar kunnen nergens naartoe doordat ze geleewiekt zijn. Dit is het afknippen van een stuk vleugelbot waardoor de zwaan nooit meer kan vliegen. Als de zwanen jongen krijgen, worden ook de kuikens geleewiekt en weer losgelaten. De jongvolwassen zwanen worden later opnieuw gevangen en mogen verkocht worden als siervogel. Bewijs dat de zwanen daadwerkelijk als siervogel verkocht worden is er niet, en er is geen garantie dat de dieren na de verkoop als siervogel niet alsnog in een slachthuis terecht komen.

Andere welzijnsproblemen ontstaan doordat de vogels in het wild leven, maar niet kunnen vliegen. De dieren kunnen daardoor niet ontsnappen aan voedselgebrek, heftige weersomstandigheden en roofdieren. De zwanendrifters beschermen de dieren daar ook niet tegen. Bovendien worden de zwanen niet in gevangenschap geboren en leven ze niet onder gecontroleerde omstandigheden. Hierdoor mengen ze zich met niet geleewiekte zwanen, die op hun beurt ook weer verstoord kunnen worden door de zwanendrifters. Hetzelfde geldt voor de jongen van deze dieren.
Stichting Vier Voeters heeft samen met De Faunabescherming en Een DIER Een VRIEND alle gemeentes in het Groene Hart – de omgeving waarin de zwanendrifters actief zijn – aangeschreven. De gemeentes hebben allen laten weten deze praktijken niet toe te laten op hun grondgebied. De organisaties hebben staatssecretaris Dijksma verzocht om het zwanendriften te stoppen. Een einde lijkt echter pas in zicht in 2018, wanneer er een verbod op leewieken komt. De organisaties vinden nog eens vijf jaar wachten te veel, en roepen op tot actie.

De Partij voor de Dieren Gouda is onlangs een petitie tegen de zwanendrift gestart. Deze kun u hier tekenen.

http://petities.nl/petitie/stop-het-zwanendriften  Petitie

1 opmerking:

 1. Dat dit nog kan heden te dagen is mij werkelijk een raadsel.
  Zitten ze nu allemaal te slapen in Den Haag? Tjonge, jonge, jonge al dit soort van misstanden had allang al aangepakt moeten worden. Wat stelt dat nou voor een wet hierop is in een middag geregeld als je dat wilt. Dat trage stroperige handelen daar word je toch niet goed van? Alles duurt maar even lang, en alles wordt weer uitgesteld en weer uitgesteld wat een vertoning.
  Doe er nu eens wat aan!!!
  Ik teken al jaren de petities hiertegen en ze gaan maar door, het houdt maar niet op. Onwaarschijnlijk wat een zootje. En de dieren zijn weer eens de dupe, stumpers kunnen geen kant op.
  Iedereen zit te janken bij het Zwanenmeer en is ontroerd, de zwaan het teken van trouw, moed en liefde, maar we laten ze aan alle kanten mishandelen. Bah!

  BeantwoordenVerwijderen