zaterdag 2 mei 2015

Bereden politie: Paarden met kettingen riemen en staven zwaar mishandeld door voetbalhooligansENSCHEDE - Dit hebben ze nog nooit meegemaakt bij de bereden politie: paarden die met kettingen, riemen en staven worden geslagen en gewond raken. 
"Een paard is met de gesp van een riem op zijn hoofd geslagen"
 
 


Die twijfelachtige primeur komt Enschede toe, nadat zondagavond na de wedstrijd van FC Twente tegen AZ Twentesupporters verhaal wilden halen bij de clubleiding over de slechte resultaten.

'Wat bezielt iemand?'

 Paarden werden ingezet om de rebellerende meute in bedwang te houden. „Het is een uitzondering en helaas een heel slechte uitzondering”, vertelt Dennis Janus van de landelijke politie-eenheid. „Je snapt niet dat mensen dat een paard aandoen. Het zegt ook iets over de vermoedelijke daders. Wat bezielt iemand om met staven en kettingen op dieren te slaan?”

Inzetbaar

 Het voorval had ernstig af kunnen lopen, maar gelukkig viel het mee. Janus: „De verwondingen waren vrij oppervlakkig. Een paard is met de gesp van een riem op zijn hoofd geslagen, een ander dier is met die riem op zijn rug geslagen. Ze konden goed worden behandeld en zijn alweer inzetbaar.”

Verstapt

 Het derde paard is er ernstiger aan toe. Op beelden van de rellen is te zien hoe caféstoelen en fietsen naar de paarden worden gegooid. „Dat is bedoeld om het de paarden moeilijker te maken om te lopen. Een paard verstapte zich er in en is wat kreupel. Hij komt er wel weer snel bovenop”, zegt Janus.

'Zo zijn ze'

Het roept de vraag op of paarden nog wel bij rellen moeten worden ingezet nu ze fysiek gevaar kunnen lopen. „Je kunt ook vragen of we nog wel agenten moeten inzetten als die worden belaagd”, aldus Janus. „Oké, paarden doen het niet uit vrije wil, maar we trainen ze heel goed. De gewonde paarden zijn er wel van geschrokken, maar als ze weer in een groepje aan het werk gaan, doen ze gewoon weer mee. Zo zijn ze.”

4 opmerkingen:

 1. Politiepaarden hadden er allang uit gemoeten. Sinds de politie volledig gemotoriseerd is.
  Kwetsbare dieren staan het grootste deel van hun leven op stal.
  Misbruik as usual.

  Wie doet z'n mond open? Dierenbescherming? :))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://www.nujij.nl/algemeen/bereden-politie-paarden-met-kettingen-riemen-en.32016625.lynkx
  Velen zijn het met je eens Ed Zo'n 40 reacties

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Erna.

   Maar de Dierenbescherming - en de politiek - kijken de andere kant uit..

   PS. Jaren geleden heeft de hoofdcomm. van Haarlem al wel eens gepleit voor beëindiging. Hij vond de paarden 'te duur'! Jawel.

   Verwijderen
  2. Treurig !! Van de Dierenbescherming en de PvdD verwacht ik nooit veel. De paarden moeten echt verdwijnen uit het beeld bij voetbal rellen. Ik heb laatst nog over en weer contact gehad met Dion Gaus over de luchtbuks Nu zou ik het wel kunnen proberen via hem om aandacht te vragen voor de politiepaarden en geweld.

   Verwijderen