woensdag 19 oktober 2016

Petitie: Geen kolencentrale naast het grootste mangrovebos ter wereld in Bangladesh en red de Bengaalse tijgers
Het werkt! Sommige banken hebben al gezegd dat ze hun investering heroverwegen -- laten we een miljoen handtekeningen verzamelen voor het rapport naar buiten komt -- doe mee:


                                              

TEKEN NU

Banken willen miljoenen stoppen in een nog te bouwen kolencentrale, die precies naast een gigantisch natuurgebied moet komen, het leefgebied van sommige van de laatste Bengaalse tijgers. Een typisch voorbeeld van de ontkoppeling van mens en natuur en de doorgeslagen hebzucht van grote bedrijven. Maar wij kunnen het tegenhouden.


Nadat een uitgelekt VN-rapport gehakt maakte van het project gingen wij rechtstreeks naar de grote, internationale banken. Deze beraden zich op vervolgstappen en willen voorkomen dat hun namen genoemd worden in een wereldwijd schandaal. Als wij druk zetten op JPMorgan, Crédit Agricole, Deutsche bank en andere grote banken, kunnen we het project zodanig besmeuren dat ze er voorgoed bij weglopen.

Zowel JPMorgan als Crédit Agricole zijn eerder gestopt met soortgelijke projecten. Laten we met één miljoen tegelijk hun CEO’s overtuigen dat nu ook te doen.

Klik hier om de tijgers te redden

De Sundarbans is het grootste mangrovebos ter wereld en een van de weinige plekken op aarde met meer dan honderd Bengaalse tijgers. Het heeft vanwege haar unieke biodiversiteit de status van werelderfgoed.

Zowel de UNESCO als experts zeggen dat een gigantische kolencentrale in dit gebied, Rampal, een serieuze bedreiging zou zijn voor het bos en de diersoorten die er leven.

Het beschadigen van werelderfgoed gaat tegen JPMorgans beleid in. Deutsche Bank heeft gezegd af te zien van financiering van een andere kolencentrale die schadelijk zou kunnen zijn voor het Groot Barrièrerif. En Crédit Agricole had al toegezegd niet in deze kolencentrale te investeren. Maar de banken werven toch financiering voor dit dodelijke project, hoewel ze weten dat het een ramp is voor dier en milieu! Laten wij ze oproepen hun steun aan dit project stop te zetten.

Lokale activisten hebben alles gedaan om deze centrale tegen te houden, maar nu hebben ze onze hulp nodig. Laten wij één miljoen handtekeningen verzamelen en zo de tijgers redden van smerige steenkool:

Klik hier om de tijgers te redden

We kennen de effecten van klimaatverandering, maar er is een andere crisis die we nog maar net beginnen te begrijpen -- het verlies van biodiversiteit. Wat we in elk geval weten is dat de laatste stukjes ongerepte natuur bewaard moeten blijven, om de meest complexe ecosystemen die onze planeet kent van de ondergang te redden. Juist hier moeten we de meest vervuilende energiesoort op aarde niet toestaan! Laten we er samen voor zorgen dat het welzijn van onze planeet voorrang krijgt op de winsten van grote bedrijven.

Met hoop en vastberadenheid,

Risalat, Iain, Alice, Christoph, Luca, Fatima, Ricken en het hele Avaaz-team

MEER INFORMATIE:

Steenkolencentrales bedreigen grootste mangrovebos ter wereld (Knack)
http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/steenkoolcentrales-bedreigen-grootste-mangrovebos-ter-wereld/article-normal-684777.html

IN HET ENGELS:

UNESCO calls for shelving Rampal project (Prothom Alo)
http://en.prothom-alo.com/environment/news/122299/Unesco-calls-for-shelving-Rampal-project

Exim Bank raises $500 million via green bond sale (Economic Times)
http://economictimes.indiatimes.com/markets/bonds/exim-bank-raises-500-million-via-green-bond-sale/articleshow/46692296.cms

A new power plant could devastate the world’s largest mangrove forest (Washington Post)
https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2016/07/18/a-new-power-plant-could-devastate-the-worlds-largest-mangrove-forest/

Sundarbans Has 182 Tigers, Pollution A Major Concern (NDTV)
http://www.ndtv.com/india-news/sundarbans-has-182-tigers-pollution-a-major-concern-report-1395277

Not merely a forest but life (The Daily Star)
http://www.thedailystar.net/frontpage/not-merely-forest-1290406

Risky and Over-subsidised: A Financial Analysis of the Rampal Power Plant (IEEFA)
http://www.ieefa.org/wp-content/uploads/2016/06/Risky-and-Over-Subsidised-A-Financial-Analysis-of-the-Rampal-Power-Plant-_June-2016.pdf
De Sundarbans zijn de grootste mangrovebossen ter wereld. Ze bevinden zich in de rivierdelta van de Gangesrivier. Hoewel het één grensoverschrijdend gebied is, werd het tweemaal opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst als natuurerfgoed: eenmaal bij India in 1987 en eenmaal bij Bangladesh in 1997.
Het woud is bekend omwille van zijn rijke fauna, waaronder de (soms mensenetende) Bengaalse tijger (een 200-tal), gevlekte axisherten (een 30000-tal), krokodillen, slangen en talrijke vogelsoorten. Het gebied wordt echter bedreigd als gevolg van de opwarming van de Aarde. Als de zeespiegel langs de Bengaalse kust ten opzichte van het jaar 2000 met 28 centimeter stijgt, zoals wordt voorspeld, dreigt 96% van het leefgebied van de Bengaalse tijgers in de Sundarbans te verdwijnen[1]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten