zondag 9 oktober 2016

Schrikbarende feiten: Sproet is niet ziek geworden, ze is ziek gemaakt ( heftige video en petitie )
PERSBERICHT en petitie:

Dier&Recht wil fokverbod Drentsche patrijshonden om extreme inteelt
Drentsche patrijshonden zijn gemiddeld bijna even verwant aan elkaar als broer en zus. Dat blijkt uit een inventarisatie door Dier&Recht van de database van rasverenigingen De Drentsche Patrijshond en Drentsche Patrijshonden Club Nederland. Door de extreem hoge inteeltfactor lijden honden vaak aan epilepsie, heupdysplasie en oogaandoeningen. Dier&Recht eist daarom een fokverbod. 


Wie de epileptische aanval ziet van Drentsche patrijshond Sproet krijgt pijn in zijn maag; zo hulpeloos is het dier overgeleverd aan zijn ziekte. Het meest schokkende: Sproets aandoening is geen toeval, geen domme pech. Integendeel: deze hond is ‘geproduceerd’ door fokkers die raszuiverheid boven gezondheid stellen, en die ziektes door inteelt beschouwen als risico van het vak.
De ouderdieren waarmee wordt gefokt, zo blijkt uit een recente analyse van 20 nestjes, zijn namelijk gemiddeld voor 46% genetisch aan elkaar verwant. Dat is bijna even sterk als tussen broer en zus (50%). Fokkers en rashondenvereniging weten hier van, want de gegevens van alle Drentsche patrijshonden staan in de database die sinds 1943 wordt bijgehouden. Onderlinge verwantschappen zijn daardoor met één klik te berekenen.

Om economische redenen wordt het enorme risico op erfelijke aandoeningen echter verzwegen. Sterker nog: informatie over erfelijke ziektes lijkt soms bewust te worden achtergehouden. Zo heeft in 1991 een ingewijde de database ‘geschoond’ van een groot aantal erfelijke aandoeningen.
Omdat het fokken van erfelijk belaste honden volgens artikel 3.4 Besluit Houders van Dieren is verboden, eist Dier&Recht van de fokkers dat ze per direct stoppen met het fokken van raszuivere Drentsche Patrijshonden. Verder roept Dier&Recht mensen die een zieke Drentsche Patrijshond hebben gekocht op zich te melden, zodat er via een collectieve actie schadevergoeding kan worden geëist van fokkers die de honden hebben geleverd.


Noot voor de redactie:
Het rapport over de Drentsche patrijshond en het filmpje van Sproet kunt u hier bekijken: https://www.dropbox.com/sh/vbhxo5f3ywmpod7/AACJzRTdwCkwIV_bnqxt8uyCa?dl=0
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Hans Baaij
Voorzitter

Stichting Dier&Recht
020 6177757 │ 06 26676868 / BGG 06 48926889

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Je moet je afvragen Remco of dit dier een dierwaardig bestaan heeft. Je zou kunnen overwegen om haar te euthanaseren.

      Verwijderen