zondag 8 januari 2017

Help de1500 honden die liggen op ijskoud beton in de 'hel' van het dierenasiel Ecosal, Roemenië

Bericht van :www.dierennood.nl

1.500 honden liggen op ijskoud beton in een asiel in Galati, Roemenië. We willen voor hokken zorgen!

Ons hart breekt steeds maar weer. Ook toen we lazen van 1.500 dieren die constant op een koude betonnen vloer moeten liggen. De meeste zonder beschutting of zelfs zonder een pallet…

Overdag is de lucht vochtig en ’s nachts daalt het kwik onder de 20 graden…onder nul. Talloze dieren vriezen dood of zitten letterlijk met hun vacht vastgevroren aan de vloer. Kunnen niet opstaan als de temperatuur overdag niet stijgt of trekken zich alle haren uit hun lijf…. Hoe is het toch mogelijk? In een EU-land. De naam van het gemeenteasiel is Ecosal.

Dag en nacht liggen op koud beton.
Om hier jarenlang te moeten leven is toch een hel?
'Haal mij hier alsjeblieft weg!'
Je weet wat dat betekent: van de asielleiding hoeven de dieren weinig tot niets te verwachten. Maar gelukkig worden dierenvrienden die de arme asieldieren alsnog willen helpen, door de asielhouder niet tegengewerkt. De kleine Zwitserse stichting ‘Metanoia Tiernothilfe’ werkt al langere tijd zelfs goed samen met de leiding van het asiel om het leven van de dieren nog enigszins draaglijk te maken.
Tot nu toe gaven de eigen mensen van het asiel de honden sporadisch botten, hoeven en ander afval van het slachthuis. Dit is echter vrijwel niet eetbaar voor de honden en er zit ook veel te weinig vlees aan. Bovendien is dit vleesafval in de wintertijd ook nog eens stijf bevroren. Gewone brokjes kregen ze al helemaal niet.

Met als gevolg dat doorlopend veel honden stierven door ziektes en hongersnood. Het asiel is berekend op 500-700 honden. Er zitten er echter 3 keer zoveel, namelijk meer dan 1.500. Je weet wat dat betekent: heel veel stress onderling tussen de honden, met als gevolg dat er vrijwel dagelijks grote onderlinge gevechten uitbreken. Letterlijk op leven en dood.

De genoemde stichting Metanoia heeft te weinig inkomsten om alle honden goed voedsel te kunnen geven. Toen wij dit vernamen, hebben wij voorgesteld om te gaan samenwerken. Jullie weten dat wij hier vaak voor openstaan, maar natuurlijk pas na een goede research op Google. En daaruit bleek dat deze stichting gelukkig als zeer betrouwbaar bekend staat. Wij hebben daar contact met Frau Sara Meyer.
Zij hebben dit asiel meerdere malen bezocht en hebben daarom ook gemakkelijker toegang om bij de dieren zelf te komen.

De temperatuur voor deze honden gaat tussen 40 gr. boven nul tot 20 gr. onder nul......
Kijk naar het verdriet in haar ogen...
Daar staat hij. Wat een leven.....
Zij hebben inmiddels iemand gevonden, die regelmatig goed voedsel naar de honden wil komen brengen en dit ook zelf aan de dieren uitdeelt. Dit om verkoop van afgegeven zakken voer te voorkomen. Hiervoor moeten er echter wel voldoende donaties binnenkomen om de vele honderden kilo’s brokjes te kunnen aankopen.

Gelukkig zijn er ook een paar dierenvrienden die wat dieren uit het immens grote asiel geadopteerd te krijgen. Zoals de stichtingen ‘Help Labus’ en SternenTiere. Dat betekent voor die paar goedwillende vrijwilligers: dieren uitzoeken die daarvoor in aanmerking komen, opknappen, fotograferen, publiceren op Facebook of op een website en veel papierwerk…. Niet makkelijk met 1.500 honden.
De situatie in het asiel is erbarmelijk voor de dieren. In het zeer grote asiel zijn slechts een paar grote hondenhokken te vinden voor zo’n 8 honden. Veel te weinig voor alle honden. De meeste kleine en zwakkere dieren zijn dus veroordeeld om te moeten liggen op het koude, vaak natte beton vol met urine en uitwerpselen.

Je zal als hond hier maar jarenlang in moeten verblijven.
'Ik wil hier uit!'
Angstig samen in een hoek van hun cel.
Dan is er ook nog een gedeelte van het asiel dat nóg ouder en kleiner is. Daar leven 80 honden, waaronder 22 van de oudste dieren.
Achter de roestige spijlen van de kennels is er zelfs geen enkel hok en geen enkele ligmogelijkheid dan alleen koud en keihard beton. Vrijwel elk dier zit hier al vele jaren van zijn ongelukkige leventje. Sara Meyer zegt: “Denk je eens in hoe deze dieren al die tijd daar hebben geleden”.
Haar stichting is nu druk bezig om dit oude gedeelte leeg te krijgen. Men verzint van alles om geld in te zamelen voor deze broodnodige verbeteringen.

Het op straat doden van de zwerfhonden is weliswaar behoorlijk afgenomen in Roemenië, maar het gevolg daarvan is wel dat de staatasielen waar de gevangen dieren naar toe worden gebracht steeds meer overvol raken. Dit asiel Ecosal is daar helaas een triest voorbeeld van.
Men blijft er maar honden extra in proppen, ondanks dat het asiel al meer dan overvol zit. En ook iets waardoor de haren je ten berge rijzen: de dierenarts die voor het asiel werkt weigert ernstig zieke en ernstig gewonde honden te euthanaseren. Vanwege de kosten!
Ook hiervoor zijn de dieren aangewezen op de barmhartigheid van Sara en Victor, die soms een ernstig ziek dier naar buiten smokkelen om deze dan bij een andere dierenarts te kunnen laten inslapen.

Wij denken dat hulp voor de dieren in dit asiel, zeer dringend en noodzakelijk is. Daarom is dit het doel van het eerste hulpproject van dit nieuwe jaar 2017.
Zoals je gelezen hebt, zijn er gelukkig een paar prima en betrouwbare dierenvrienden, die samen met ons deze honden willen gaan helpen. Deze dieren hebben helaas al zoveel moeten meemaken, dat er nu echt gezorgd moet gaan worden voor goed voer, goede medische verzorging, meer hokken ter beschutting en liefst ook nog voor extra sterilisaties van zwerfdieren in de straten van Galati. Zowel voor honden als voor katten.

Zodat er minder nieuwe dieren gedoemd zijn tot een leven in de Ecosal-hel. Een beter woord kunnen wij niet verzinnen voor dit oord…

Ons bankrekening nummer is:

NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Hulpactie 84'
Of doneer via onderstaande knoppen:

 

Streefbedrag: € 2,000

Laatste Nieuws en dank-je-wel:

1 opmerking: