vrijdag 27 januari 2017

Jaarlijks worden 50.000 Spaanse windhonden gedumpt of gedood ( petitie )


Bron:www.worldanimalprotection.nl

Samen in actie voor de Spaanse windhond

Vandaag lanceren we onze campagne voor galgo’s: ‘Red de Spaanse windhond’. Deze dieren hebben onze bescherming hard nodig, want jaarlijks worden naar schatting 50.000 galgo’s gedumpt of gedood.

De petitie onderaan het artikel.........

Galgo’s zijn prachtige Spaanse windhonden. Ze zijn slank en razendsnel. Juist vanwege deze snelheid worden ze ingezet voor de jacht op het platteland in Spanje. Een eeuwenoude traditie. Maar deze folklore heeft een dikke zwarte rand. Het leven van de galgo’s is namelijk verre van rooskleurig.
Geen gezelschapsdier
Galgo’s worden gezien als jachtinstrument, niet als huisdier (in tegenstelling tot kleinere honden). Daarom worden ze ook niet in huis gehouden. Meestal moeten ze leven in kleine, vochtige schuren, zonder ramen. Hun voedsel bestaat vaak uit water en oud brood. Het idee heerst dat als de dieren mager zijn en hongerig, ze beter jagen.
Loodzware training
Om de galgo’s klaar te stomen voor de jacht ondergaan ze loodzware trainingen. Zo worden ze met meerdere honden tegelijk, achter een auto gebonden en zo gedwongen achter de rijdende auto aan te rennen. De snelle honden worden er op deze manier uitgepikt en zij worden de honden die op de konijnen of hazen gaan jagen. De langzamere honden vallen hierdoor buiten de boot en worden gedumpt of gedood. Als onbruikbaar wegwerpartikel aan hun lot overgelaten.
Einde jachtseizoen
Aan het einde van het jachtseizoen zijn veel galgo’s overbodig geworden. Te duur om weer een jaar te voeden, waardoor naar schatting jaarlijks 50.000 dieren worden afgedankt. Gedumpt en aan hun lot overgelaten of vermoord. Soms op gruwelijke wijze: opgehangen aan een boom of in een put gegooid.
Help mee
Samen willen we het leed van galgo’s stoppen! Doe daarom mee met onze campagne ‘Red de Spaanse windhond’. Teken onze petitie om de Spaanse regering op te roepen de jacht met galgo’s te verbieden en dierenmishandeling op te sporen en te straffen.
Samenwerking
Naast wettelijke regels en handhaving daarvan, is het belangrijk dat er in Spanje meer bewustzijn ontstaat dat dit moet stoppen. Om meer Spanjaarden te overtuigen van het leed achter de jacht met galgo’s maakt Yeray Lopez de documentaire Yo Galgo. Wij helpen hem zijn project te realiseren door een bijdrage te leveren aan zijn docu. Hoe meer bewustzijn en begrip we in Spanje kunnen kweken, hoe beter. In Spanje zal de verontwaardiging toenemen en daarmee de druk op verandering; een beter leven voor galgo’s. En gelukkig zijn er meer organisaties die zich voor de galgo’s inzetten. In Nederland is dat onder andere Dutch Galgo Lobby. Hun inzet om voor de Spaanse windhonden op te komen, zetten we met onze petitie graag kracht bij.
Teken en deel de petitie ‘Red de Spaanse windhond’
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten