Translate

maandag 16 januari 2017

Terwijl de mens de wereld verknalt zorgen gorillas voor een warm nest voor weesaapjes ( Video en 5 foto's )



Een weesgorilla die eerder in beslag werd genomen van een gewapende groep in de Democratische Republiek Congo en overgebracht naar Virunga National Park, is met hulp van het IFAW overgebracht naar het Gorilla Rehabilitation and Conservation Education Center (GRACE). Hier wordt ze samen met andere oostelijke gorilla's voorbereid op een terugkeer naar het wild. Dit blog van GRACE - een update over hoe Lulingu went aan haar leven in het rehabilitatiecentrum - is met toestemming overgenomen.

Het doet ons goed te kunnen melden dat Lulingu haar plekje heeft gevonden in de gorillagroep van GRACE! Lulingu kwam eind juni naar GRACE na een kort verblijf in het Centre Rehabilitation des Primates de Lwiro en het Senkwekwe Center in Virunga National Park. Ze werd in februari 2016 gered in de buurt van Kahuzi-Biega National Park, waar stropers haar illegaal probeerden te verkopen. Lulingu bleef vijf maanden in quarantaine bij GRACE, waar ze 24 uur per dag werd verzorgd door twee uiterst deskundige verzorgers, Devotte Kavira Kihira en Kambale Muviri. Bij aankomst was ze 18 maanden out, één van de jongste gorilla's bij GRACE ooit.

"Omdat ze zo jong was, hebben we ruim de tijd genomen voor haar quarantaineprogramma. Zo wisten we zeker dat ze goed voorbereid aan haar integratie binnen de groep zou beginnen," aldus Dalmas Kakule, manager Dierenverzorging. "Maar om eerlijk te zijn, heeft ze ons verrast. Ze is een bijzondere gorilla - heel gemoedelijk en sterk - dus we verwachten dat ze het in de familiegroep heel goed zal doen.
Lulingu wordt begroet door het jonge vrouwtje Kalonge. Foto: © GRACELulingu wordt begroet door het jonge vrouwtje Kalonge. Foto: © GRACE

Integraties worden altijd zorgvuldig begeleid en gemonitord door de Animal Care and Welfare Advisory Group van GRACE, die bestaat uit gorilladeskundigen die al tientallen keren toezicht hebben gehouden bij integraties in dierentuinen. Lulingu mocht eerst van afstand kennismaken met de gorilla's, daarna van dichterbij. Op de dag van haar integratie kon ze voor het eerst fysiek contact hebben met de andere gorilla's.

Die ochtend zorgden Lulingu's verzorgers ervoor dat aan alle details was gedacht, zodat het hele proces soepel zou verlopen. Ze wogen Lulingu nog een laatste keer, deden nog een laatste gezondheidscheck en namen ieders rol nog een keer door. "Het was een heel mooie dag voor de medewerkers," aldus uitvoerend directeur Sonya Kahlenberg. "Het is ons doel om deze gorilla's een familie terug te geven. Als je dan ziet hoe zo'n kleintje kennismaakt met de groep, dan is dat de ultieme beloning. Toen bleek dat Lulingu door de andere gorilla's werd geaccepteerd, waren de medewerkers zo blij dat ze elkaar high-fives gaven en enthousiast omhelsden!"
Lulingu in de armen van een verzorger in slaap gevallen

Lulingu maakte als eerste kennis met alfavrouwtje Pinga. Pinga pakte haar onmiddellijk op en begon met haar rond te lopen. Ze hield haar beschermend tegen zich aan, precies zoals een kersverse gorillamoeder dat zou doen. Toen ze elkaar beter hadden leren kennen, ging het tweetal naar buiten, naar de rest van de groep. Vier jonge vrouwtjes - Muyisa, Ndjingala, Isangi en Kalonge - verzamelden zich rond Pinga om hun nieuwste groepslid te bekijken. Ondanks alle opwinding om haar heen, bleef Lulingu kalm en begon ze aan de zijde van Pinga naar voedsel te zoeken. Ze stelde zelfs de enthousiaste jonge vrouwtjes tevreden, door ombeurten korte ritjes op hun rug te maken.
Twee andere hooggeplaatste volwassen vrouwtjes, Mapendo en Itebero, wilden en willen nog steeds graag over Lulingu moederen. Pinga heeft altijd het eerste recht, maar deze vrouwtjes brengen tijd door met Lulingu wanneer ze maar kunnen. Lulingu is slim en weet precies wanneer ze deze dames moet opzoeken als ze even genoeg heeft van de jonge vrouwtjes die haar overal naartoe willen sjouwen!
Lulingu met Mapendo. Foto: © GRACELulingu met Mapendo. Foto: © GRACE

Het 8-jarige mannetje Kighoma is de leider van de groep, maar hij heeft maar weinig belangstelling voor jonge gorilla's. Hij heeft het druk met het beschermen van de groep en het in toom houden van de andere mannetjes. Maar tegen Lulingu is hij vriendelijk en dat wijst erop dat hij haar ook heeft geaccepteerd.
Twee dagen na haar integratie begon Lulingu de rest van de groep te vergezellen op uitstapjes in het bijna tien hectare metende bosverblijf. Ze was al gewend aan het bos, omdat ze er in haar quarantaineperiode regelmatig naartoe ging. Maar nu kan ze met de andere jonge apen in de bomen spelen - een prachtig gezicht! Lulingu doet het prima, ze blijft bij de groep en foerageert samen met de anderen.
(
Lulingu aan het klimmen

Pinga neemt haar moederrol uiterst serieus. Geen verrassing, gezien haar succesvolle staat van dienst als pleegmoeder. Centrumdirecteur Jackson Mbeke van GRACE vertelde een anekdote van een paar dagen geleden. De groep kwam terug uit het bos en Pinga liep ver voor Lulingu uit, die afgeleid was geraakt door het spelen met andere gorilla's. Zodra Pinga dat in de gaten kreeg, rende ze terug om Lulingu te halen en droeg ze haar naar binnen. En dat deed ze nog voordat Lulingu zelfs maar in de gaten had dat ze elkaar kwijt waren geraakt! Mbeke: "Pinga is een ervaren moeder, dus Lulingu is in heel goede handen."
We wensen Lulingu het allerbeste en een goed nieuw leven bij haar soortgenoten


Pinga met Lulingu in haar armen. Foto: © GRACE
Pinga met Lulingu in haar armen. Foto: © GRACE

Gorilla Rehabilitation and Conservation Education (GRACE) Center – GRACE werd opgericht in 2009 en is het enige centrum ter wereld dat op locatie rehabilitatiezorg biedt aan oostelijke gorilla's waarvan de moeder door stropers is gedood. Het uiteindelijke doel daarbij is om gorilla's terug in het wild uit te zetten. GRACE werkt daarnaast ook samen met lokale gemeenschappen om door middel van educatieve en andere maatschappelijke programma's het voortbestaan van wilde gorillapopulaties op de lange termijn te waarborgen. Oostelijke gorilla's leven in het oosten van de Democratische Republiek Congo. In de afgelopen 20 jaar is hun populatie door stropersactiviteiten met 77% afgenomen. De soort is ernstig bedreigd en wordt gerekend tot de 25 meest bedreigde primatensoorten ter wereld.

Met dank aan :www,ifaw.org

1 opmerking:

  1. Been using AVG anti virus for a few years, I'd recommend this anti virus to all of you.

    BeantwoordenVerwijderen