dinsdag 10 januari 2017

Orka Tilikum is dood : Uit het wild gestolen eindelijk verlost van 45 jaar leven en optreden in een badkuipVideo waar Tilikum zijn trainer ombracht uit pure frustratie. Dawn geilde op Tilikum. Ze kon niet genoeg knuffelen en zoenen met het dier. Alsof het geen wilddier was. Geen respect.

Orka die drie mensen doodde gestorven in SeaWorld

In SeaWorld Orlando (Florida, VS) is vrijdag Tilikum de orka gestorven, zo laat het park weten. Het dier raakte internationaal bekend nadat het zijn verzorgster had gedood, in 2010. De 'killer whale' sleurde haar na een show aan haar arm en paardenstaart door het water. Ook in 1991 en 1999 maakte Tilikum al dodelijke slachtoffers. Het zeezoogdier stierf aan een bacteriële longinfectie, waaraan het sinds maart leed.
      
Killer Whale
In 1991 omsingelde Tilikum samen met twee andere orka's de 21-jarige Keltie Byrne. De studente maritieme biologie en wedstrijdzwemster die parttime in Sealand Pacific werkte, was uitgegleden en viel in het bassin. Ze kwam nog drie keer gillend naar boven, maar haalde het uiteindelijk niet. Daarop verhuisde Tilikum naar SeaWorld in Orlando, Florida.
Op 6 juli 1999 werd Daniel P. Dukes, een bezoeker, dood teruggevonden in het orkabassin van Tilikum in Seaworld. Hij had zich na sluitingstijd verstopt in het park en was zelf het bassin ingegaan. Hij had meerdere bijtwonden, maar als doodsoorzaak werd verdrinking vastgesteld.

Verzorgster aangevallen
Ook trainer Dawn Brancheau (40) stierf door toedoen van Tilikum. Na een speciale show op 24 februari 2010, waarbij bezoekers aan de rand van het bassin konden dineren, masseerde Brancheau Tilikums kop. Ze lag samen met de orka in een ondiep gedeelte van het zwembad. Tilikum trok haar plots met haar arm en/of paardenstaart het water in. Kelners en medewerkers probeerden het dier tegen te houden met netten en voedsel, maar dat mislukte.
De walvis zwom van het ene bassin naar het andere en sleepte zijn verzorgster mee. De hulpdiensten kwamen te laat. Volgens het autopsierapport stierf Brancheau aan verdrinking en onderhuidse kneuzingen. Haar wervelkolom was ontwricht en ze had breuken in haar kaak, ribben en halswervels. Haar hoofdhuid was volledig losgerukt en de orka had haar linkerarm opgegeten.

"Diepbedroefd"
"Tilikum stierf omringd door zijn trainers, verzorgers en dierenartsen", aldus het waterpark. "SeaWorld meldt diepbedroefd het overlijden van een van zijn bekendste orka's. Zoals alle oudere dieren kreeg Tilikum te kampen met zware gezondheidsproblemen", luidt het.Hoewel de precieze doodsoorzaak van de orka nog bepaald moet worden, staat het vast dat dierenartsen Tilikum al lange tijd aan het behandelen waren voor een hardnekkige bacteriële longinfectie.
"Tilikum had en zal altijd een speciale plaats in de harten van de SeaWorld-familie hebben. Ook bij de miljoenen mensen over de hele wereld die hij geïnspireerd heeft", aldus SeaWorld-CEO Joel Manby.

Het Belang van Limburg     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten