woensdag 22 maart 2017

China creëert immens nationaal park voor bedreigde Siberische tijger en amoerpanter                     

In het noordoosten van China, vlakbij de Russische grens, komt een enorm nationaal park om de bedreigde Siberische tijgers en amoerpartners te beschermen.

Voor 2020 moeten de ontwikkelingsplannen klaar zijn. Het park zal 60 procent groter zal zijn dan het Amerikaanse Yellowstone. Het nieuwe park zal zich uitstrekken over de provincies Jilin en Heilongjiang, waar het ecosysteem ernstig verstoord is door intensieve houtkap. Tijgerexpert Femke Hilderink van WNF sprak erover met De Volkskrant: “In 1998 leefden er naar schatting nog maar zes tot negen exemplaren in Jilin. Ook in Rusland ging het niet goed met de tijger, maar door aangescherpte beschermingsmaatregelen in beide landen - zoals een volledig verbod op houtkap in het noordoosten van China in 2015 - neemt zijn aantal gestaag toe. Inmiddels zijn er in totaal tussen de 523 en 563 dieren in de regio, waarvan het grootste aantal in Rusland. In China leven nu naar schatting 27 dieren, waarvan een aantal een 'dubbele nationaliteit' heeft: zij lopen heen en weer over de grens.”

Verdubbeling van tijgers

WNF werkt zowel aan de Russische als Chinese kant aan het behoud van de diersoort en is blij met de komst van het immense park. Onder andere omdat het hard nodig is om de verdubbeling van het aantal tijgers in 2022 te bewerkstelligen. Hilderink: “In 2010, het jaar van de tijger, hebben de dertien tijgerlanden afgesproken dat hun aantal in het wild tegen die tijd verdubbeld moet zijn. Op dat moment waren er wereldwijd nog slechts 3.200 tijgers. In 2022 - het volgende jaar van de tijger - moeten dat er dus ongeveer 6.400 zijn.”

Grensoverschrijdend

Volgens Hilderink is de komst van het park vooral belangrijk omdat op grote schaal goede beschermingsmaatregelen worden genomen, in plaats van een reeks kleine gebieden die allemaal op een andere manier worden beheerd. 'Dit park geeft veel mogelijkheden voor grensoverschrijdende samenwerking met Russische beschermde gebieden en biedt de tijger en luipaard de kans en ruimte om zich in grotere delen van China te vestigen en in aantal toe te nemen.' Juist omdat de dieren zo vaak oversteken is die samenwerking zo belangrijk en wordt er hard gewerkt aan gezamenlijke maatregelen tegen handel en stroperij.
Van de ondersoorten van de panter is de amoerpanter - ook amoerluipaard  genoemd - waarschijnlijk de zeldzaamste. Er leven ongeveer 50 exemplaren in een relatief klein gebied in het Amoer-gebied.Geen opmerkingen:

Een reactie posten