donderdag 9 maart 2017

Uniek: Het steriliseren van zwerfdieren in Cuba kan op de keukentafel voor 5 euro door inzet van een Belgische dierenvriendVoor 5 euro honderden zwerfdieren redden.
In Cuba maakt Carole dit mogelijk!

Cuba! Een eiland met heel veel dierenleed. Maar tot onze verrassing blijkt hier een Belgische vrouw heel hard bezig te zijn om heel veel zwerfdieren te helpen. Carole Speckstadt is haar naam. Zij doet echt fantastisch werk!
Zwerfhonden hebben het zwaar op Cuba
Opereren in een gewoon huis. Geen kliniek beschikbaar maar toch GEWOON DOEN!
86ste hulpactie
Opereren op de keukentafel
Door het nog steeds bestaande embargo van de Verenigde Staten zijn er op Cuba al vele jaren problemen met de verkrijgbaarheid van diverse goederen.
O.a. geneesmiddelen voor dieren zijn heel moeilijk verkrijgbaar en veel te duur voor de gemiddelde Cubaan. Anesthesie, onmisbaar voor sterilisaties en operaties, moet op de zwarte markt worden gekocht…

Het goede nieuws is dat er op dat eiland geen tekort is aan goed opgeleide dierenartsen. Carole zet zich al 10 jaar in om de levens van de zwerfdieren in Cuba wat draaglijker te maken.
Daar horen zeker ook sterilisaties bij. Carole heeft nauw contact met diverse dierenartsen en hulpverleners aldaar en minstens 1 keer per jaar reist ze een paar weken rond om poolshoogte te nemen en te coördineren. Dan rent ze van hot naar haar om zoveel mogelijk zelf deel te nemen aan de sterilisatierondes. En om het contact met de hulpverleners en de bevolking ‘warm’ te houden.
Zij heeft inmiddels het vertrouwen gekregen bij diverse lokale dierenartsen en deze waarderen haar tomeloze inzet voor de zwerfdieren op hun eiland, door al voor slechts 5 (vijf!) euro een hond of poes via haar te willen steriliseren.

Met dit bedrag wordt de dierenarts, de anesthesie en de medicatie betaald. Wij hebben als stichting al gewerkt in vele landen ter wereld, maar dit is werkelijk uniek!
Dus voor maar 5 euro kan er uiteindelijk voor honderden dierenlevens onnoemlijk veel leed worden voorkomen....

Want dat er veel te veel zwerfdieren op de straten van Havana en andere delen van het eiland rondlopen is voor iedereen heel duidelijk. Helaas worden deze dieren regelmatig vergiftigd met strychnine dat een afschuwelijke, dagenlange doodsstrijd veroorzaakt.
Carole heeft dikwijls dieren op die afgrijselijke manier zien sterven. Juist om dit zoveel mogelijk te voorkomen, zijn grote aantallen sterilisaties heel belangrijk en de overheid staat hier gelukkig ook welwillend tegenover. Carole wil met haar steun voor de sterilisaties laten zien dat er veel betere methodes zijn. Laten wij haar daarmee gaan helpen!
De locale "dierenambulance"
Vergelijk dit eens met een dierenartsenpraktijk in ons land
Operatiegereedschap wordt gesteriliseerd in kokend water.
Carole en Gladys (73) die de honden opvangt.
Echte asielen bestaan er niet. Wel mensen met een klein privéasieltje, een zgn. ‘refugio’. Superlieve dierenvrienden die zonder hulp nooit voor zo’n 20 honden of 30 katten zouden kunnen zorgen.
Neem b.v. de gepensioneerde Lila met haar 12 honden in een schamel huisje. Haar pensioen bedraagt 240 pesos per maand. Dat is slechts 8 euro. Zij moet zich veel ontzeggen om haar honden één maaltijd per dag te kunnen geven. Let wel: Lila heeft een universiteitsdiploma en werkte vroeger als sociologe!

Sommige dierenvrienden kunnen hun beschermelingen niet veel anders bieden dan een container. Waar ze zelf nog bij inzitten…
Eten vinden al altijd een probleem in Cuba. Voor mensen, maar zeker ook voor dieren. Natvoer is niet te vinden en droogvoer een luxe, dus onbetaalbaar. Het menu van de noodlijdende honden en katten die opgevangen zijn, bestaat voornamelijk uit rijst met wat groente, voornamelijk zoete aardappel en zelfs fruit. Heel soms kan er wat kipafval door of wat vis.
Bovendien hebben de dierenhelpers vaak te maken met distemper (hondenziekte) en parvo (kattenziekte) gezien er op Cuba slechts sporadisch dure vaccins te krijgen zijn. Dit leidt tot schrijnende toestanden vanwege de besmettelijkheid. Met een eenvoudige antibioticakuur zouden veel van deze dieren toch gered kunnen worden. En heel veel dieren zouden hun pootjes dichtknijpen als er voor hen pijnstillers zouden zijn.

Dus naast de sterilisaties en de hulp aan gewonde en zieke dieren, wil Carole ook enkele ‘refugio’s’ waar zij al jaren mee samenwerkt wat financiële ondersteuning bieden.
Van haar laatste bezoek kregen wij een uitgebreid verslag met ook veel foto’s. In 2 weken tijd heeft zij 7 sterilisatie-campagnes kunnen regelen waarbij ze ook zelf steeds aanwezig is geweest om alles goed in de gaten te kunnen houden.
153 honden en katten waren weer de gelukkigen. Die hoeven nooit meer hun schamele voedsel te delen met hun kleintjes.
Het feit dat er met zó weinig geld zóveel moois kan gebeuren is voor ons – en vast en zeker ook voor veel dierenvrienden – een goede reden om hier met een heel goed gevoel voor te gaan doneren! Doe je met ons mee?

Ons bankrekening nummer is:
NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Hulpactie 86'
Of doneer via onderstaande knoppen:
 

Streefbedrag: € 2.000 – Stand per 4 maart: 220 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten