zondag 16 april 2017

De PvdD, Groen Links en PvdA van de Provinciale Staten Flevoland kiezen voor de hongerdood van de grote grazers in de Oostvaardersplassen

Persbericht:


Ziet u nog gras aan de kant van dit uitgehongerd kalf? Foto
van de stichting

Stichting Welzijn Grote Grazers betreurt uitspraak rechter.

De Stichting Welzijn Grote Grazers betreurt het dat het Gerechtshof  te Arnhem in het hoger beroep over de grote grazers van de Oostvaardersplassen bepaald heeft dat Staatsbosbeheer het huidig beleid mag voortzetten. Een beleid waarbij een verhongerende grote grazer pas wordt afgeschoten, wanneer duidelijk is dat het betreffende dier het eind van de winter niet zal halen.


Dit beleid heeft tot gevolg dat enkele duizenden herten, runderen en paarden maandenlang honger lopen te lijden, waarna jaarlijks in de loop van de winter alsnog meer dan duizend dieren worden afgeschoten.
De stichting vindt het maatschappelijk onverantwoord, dat deze grote grazers totaal onnodig zo ernstig moeten hongerlijden, waarbij de huidige overbegrazing tevens tot gevolg heeft gehad, dat de natuurwaarde van de Oostvaardersplassen de afgelopen jaren sterk is afgenomen.


In het vonnis erkent de rechter dat de grote grazers juridisch een “tussen-categorie” vormen tussen “wilde dieren” en “gehouden dieren”. De rechter geeft aan dat de grote grazers de status hebben van “gehouden wilde dieren”.  De rechter geeft ook aan dat het weliswaar bij wet verboden is edelherten te doden, maar dat Gedeputeerde Staten  voor dit afschot ontheffing kunnen verlenen.

Stichting Welzijn Grote Grazers had gehoopt op een ander besluit van het Gerechtshof en dat de beheerder van de Oostvaardersplassen een verhoogde zorgplicht ten aanzien van de dieren zou zijn opgelegd. Nu Staatsbosbeheer hier niet op juridische gronden toe verplicht kan worden, is het des te belangrijker, dat Provinciale Staten haast maken met het bepalen van een nieuw beleid voor de grote grazers. Eerder dit jaar heeft Provinciale Staten al aangegeven, dat een in te stellen commissie nog voor de komende zomer met een advies moet komen.

De Nieuwe Wildernix


8 opmerkingen:

 1. Het is goed Mis met die Rechterlijke Macht! Geen gevoel! Geen begrip!
  Een zeer Onnatuurlijke uitspraak! De Wetten en Regels moeten Dierlijker worden want de Menselijkheid is ver te zoeken.
  Werk voor de PvdD, maar die Dansen ook mee met de Muite!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En we hebben zelfs meer dan 25.000 handtekeningen ingediend? Is DIT dan wat we er voor terugkrijgen? Ik weet dat Yvonne al een eeuwigheid strijdt voor deze verlaten doelgroep en het breekt mijn hart om te moeten lezen dat onze laatste strohalm nu wederom weg is. Een groot en liefdevol hart onder de riem van Yvonne, dit is een nieuwe genadeslag voor haar :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De rechter, vertelde Yvonne mij gisteren, heeft besloten dat het min of meer wilde dieren zijn en heeft zich niet verdiept in het aantal dieren, de honger, het hek, niets van dit alles. Het lijkt er heel erg op dat de Provincie Flevoland nu eigenaar van de Oostvaardersplassen en de dieren, niet akkoord gaat met het afschieten van dieren voor dat ze verzwakt en ziek zijn. Ze houden zich vast aan "wij doden geen gezonde dieren" Dat is nu waar het om gaat zij kiezen dus voor het lijden en de hongerdood van deze dieren. Hoe krom is dat. Ik ben ook niet blij met het moorden van gezonde dieren maar het had nooit zover mogen komen. Veel te veel grote grazers en dat hek hé. Waarom heeft niemand het over dat hek? Dieren zitten gevangen, kunnen niet migreren, geen eten zoeken in andere gebieden. Dat heeft de rechter niet onderzocht. Ik durf te wedden dat SBB gebak bij de koffie heeft gegeten om de beslissing van de rechter te vieren. Al 7 jaar lang vecht Yvonne met haar stichting tegen deze Nederlandse schande en het wanbeleid. Wat, zei ze, kan ik nu nog doen? Meis ik weet het antwoord niet. We staan weer met de rug tegen de muur. Wat ik wel nog kwijt wil, is Yvonne, bedankt van het diepste van mijn hart voor alles wat je hebt gedaan om de grote grazers een dierwaardig bestaan te geven. Diep respect!! Liefs, Erna xxxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben geschokt.. Deze domme "kudde" van gevoelloze ambtenaren zouden zelf eens een winter zonder eten en drinken achter hekken moeten worden opgesloten !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 1. Verwijs, voor volledige informatie, altijd naar de plaats waar de uitspraak te vinden is: ECLI:NL:GHARL:2017:3122
  2. In twee instanties krijgt de stichting WGG ongelijk. Dat zegt wel iets, erbij aangetekend dat het om kort gedingen gaat.
  3. Het beleid is een vergaand politieke aangelegenheid die al vele jaren sleept. Staatsbosbeheer heeft een grote mate van beleidsvrijheid.
  4. Zelfs de Partij voor de Dieren steunt dat beleid (grotendeels). De Dierenbescherming wisselt nogal eens van standpunt.
  5. Er is geen sprake van massale sterfte. Let op de enorme aantallen dieren die daar (over)leven.
  6. Het is inderdaad een gruwelijk gezicht dieren te zien sterven, zelfs als het een natuurlijke dood is.
  7. Eén ding is echter erger: jagen. De stichting WGG stelt o.a. "afschot" voor. Dat gebeurt echter al - en niet zuinig. Maar goddank blijft de plezierjager uit het gebied.
  8. De jacht op de Veluwe onttrekt zich aan het zicht. Wat daar gebeurt is echter vele malen afschuwelijker dan wat gebeurt in de Oostvaardersplassen.  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Barend ik zal het doorgeven.

   Verwijderen
  2. Er moet toch even iets opgehelderd worden. Het is niet de Stichting Welzijn Grote Grazers die een Kort geding heeft aangespannen, maar de Stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen uit Soest. De voorzitter van deze stichting is Frans Pels-Rijcken.Zijn Kort Geding heeft hij verloren in juni 2016 en hij is doorgegaan naar het Hoge Hof. En deze uitspraak is vorige week gevallen en daar heeft de Stichting Welzijn Grote Grazers met een persbericht op gereageerd. De SWGG was met een bodemprocedure bezig omdat onze advocaat ons een Kort Geding had afgeraden. In die tijd dat wij er mee bezig waren werden wij benaderd door Pels-Rijcken die vertelde dat hij een Kort Geding wilde aanspannen. Toen hij daar mee aan de gang ging hebben wij hem met enorm veel informatie ondersteund. Maar hebben toen met onze advocaat afgesproken om onze procedure even stil te leggen. In juni heeft Pels-Rijcken het verloren en heeft hij beroep aangetekend. En dat heeft hij ook weer verloren. Het is niet prettig dat deze man een naam voor zijn stichting heeft bedacht die op de onze lijkt. Zelfs de media haalt ons door elkaar. ook zo vorige week. ik werd gebeld door journalisten dat wij het proces hadden verloren en moest ze vertellen dat wij het niet zijn. Na aanleiding van de uitspraak het Hoge Hof hebben wij met onze advocaat besloten om de bodemprocedure niet verder te voeren. Als het Hoge Hof al zo een uitspraak doet, dan kunnen wij het ook wel vergeten. Trouwens het geld ontbreekt ons ook daarvoor. Wij hadden donaties voor een proces binnen gekregen, maar die zijn al opgegaan aan de kosten van de advocaat en er had zeker nog 7000,- euro bij gemoeten. Het heeft Pels-Rijcken ook veel geld gekost, maar het is uit liefde voor dieren gebeurd. Ja de SWGG zegt nu met bloedend hart na jaren van strijden voor de grote grazers schiet ze
   dan maar af en bespaar ze de hongerdood. Want na maanden van hongerlijden en ze half dood op de grond liggen worden ze alsnog afgeschoten. Dan liever tijdig afschot om ze deze ellende te besparen. Voor mens en dier is uithongeren één van de ergste misdaden die er zijn en dat is onze mening. Onze hoop is nu gevestigd op Provinciale Staten. Wij staan in goed contact met de fracties. En de SWGG blijft doorgaan tot er een beter beleid is bereikt. Wat er in de Oostvaardersplassen (OVP) gebeurd is een schande voor een beschaafd land. En plezierjacht is nog nooit voorgekomen in de OVP en dat zal er ook nooit gebeuren. Niemand van de SWGG is voor de jacht, maar wel voor dierenwelzijn. En het is humaner om dieren tijdig af te schieten dan ze uit te hongeren. Yvonne Bierman, SWGG

   Verwijderen