maandag 24 april 2017

Olifanten in Sumatra verdwijnen door de productie van palmolie voor de vee-industrie ( video )
Dead Zone - hoe vee-industrie het regenwoud vernietigt
  
Het prachtige regenwoud op Sumatra verdwijnt in rap tempo om plaats te maken voor oliepalmplantages. Wist je dat een belangrijk deel van de oliepalmproductie verdwijnt in Europees veevoer voor onder andere varkens? Bekijk de eerste uit een reeks video’s die wij maakten tijdens het onderzoek voor het onlangs verschenen boek ‘Dead Zone’.

Unieke biodiversiteit

Het Sumatraanse regenwoud is een gebied met een overweldigende biodiversiteit. Hier leven meer dan 10% van alle plantensoorten, 12% van de zoogdier- en 17% van alle vogelsoorten in de wereld. Je vindt hier onder andere tijgers, orang-oetans, neushoorns en de Sumatraanse olifant. In de afgelopen 20 jaar is de ontbossing op schrikbarende snelheid toegenomen. Sinds het jaar 2000 is ruim 2,5 miljoen hectare bos verdwenen. Minder dan de helft van het oorspronkelijke regenwoud is er nu nog over. Het grootste deel van de bossen moest wijken voor de aanleg oliepalmplantages.

Olifanten verliezen hun thuis

Olifanten verliezen hun thuis
      
De Sumatraanse olifant wordt ernstig met uitsterven bedreigd. Dit komt deels door de jacht op ivoor, maar de grootste oorzaak is de ontbossing. Het Sumatraanse regenwoud, het oorspronkelijke thuis van de olifant, verdwijnt in rap tempo. Op zoek naar voedsel komen de dieren steeds vaker in bewoond terecht, waar de lokale bevolking zich bedreigd voelt en hen afschiet. Nu meer dan een de helft van het regenwoud verdwenen is, zijn er nog maar 2.500 Sumatraanse olifanten over.

Oliepalm

In de oliepalmhandel gaat jaarlijks meer dan 42 miljard dollar om. Stoffen afkomstig van de oliepalm vind je terug in bijna de helft van alle artikelen in de supermarkt, zoals koekjes, sauzen, frituurolie en cosmetica. Maar ook een deel van de productie gaat naar de vee-industrie. De oliepalmpit wordt verwerkt tot olie of ‘pasta’ en gebruikt in veevoer voor koeien, varkens, kippen, geiten en vissen.
Helaas staat de Indonesische regering verdere ontbossing nog altijd toe en elke dag moet er regenwoud plaatsmaken voor oliepalmplantages.

Het boek ‘Dead Zone’ van onze CEO Philip Lymbery is onder andere verkrijgbaar via bol.com en amazon.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten