woensdag 21 juni 2017

Er zijn wereldwijd nog maar 3900 amoertijgers: Tijgerin Filippa is weer vrij...run Filippa run ( video )
Twee jonge tijgers staand tegenover elkaar, alsof ze dansen

Tijgernieuws

Ren Filippa, ren!

Tijgerin Filippa rent de vrijheid tegemoet, Rusland


Ze was er vreselijk aan toe toen ze 15 maanden geleden werd binnengebracht in een tijgeropvangcentrum in het verre oosten van Rusland. Filippa, een tijgerwelp van 5 maanden, moederziel alleen op zoek naar voedsel, werd in december 2015 bij het dorp Filippovka door dorpelingen gered voor ze, uitgeput als ze was, ten prooi viel aan de agressieve kaken van waakhonden.

Toen ze in het centrum aankwam was ze meer dood dan levend. Maar tegen alle verwachtingen in knapte ze op, leerde ze te jagen en voor zichzelf te zorgen en groeide ze uit tot een mooie tijgerin. Ze werd vernoemd naar her dorp waar ze was gevonden. Een expert bestudeerde keer op keer haar gedrag op videobeelden om te zien of ze terug zou kunnen naar het wild, want een tijger in gevangenschap houden is niet de bedoeling van de opvangcentra. En ook nu verraste Filippa weer want de conclusie was dat ze de vrijheid wel aan zou kunnen.

Terug naar de wilde natuur

Op 29 april mocht ze gaan, na 14 maanden binnen hekken leven, terug naar de wilde natuur. WNF was nauw betrokken bij de vrijlatingsoperatie. Na een lange reis van het opvangcentrum naar het Dichun Wildreservaat sprong Filippa opgewonden uit haar transportkooi en rende ze diep het bos in. En weg was ze. Gelukkig heeft ze een zenderhalsband om zodat we kunnen volgen hoe het haar vergaat.
In het reservaat leven ongeveer tien tijgers. De hoop is dat de jonge tijgerin zal bijdragen aan het verstevigen van de tijgerpopulatie in dit gebied..

Elke tijger telt

Amoertijgers zijn bedreigd en hebben van alle tijgers de meeste ruimte nodig omdat ze ver moeten gaan voor voedsel wegens de lage dichtheid van prooidieren. Door tijgers zoals Filippa op te lappen en weer vrij te laten in het wild kunnen we de populatie amoertijgers verstevigen en het aantal verder laten toenemen. Elke tijger is er een. Er zijn wereldwijd nog maar zo’n 3900 tijgers over in het wild.
WNF gaat voorop in de bescherming van amoertijgers en de bossen waar ze leven. Dat doen we door tijgerpopulaties te monitoren, anti-stroperij-operaties te versterken, leefgebieden te beschermen, de prooidierstand te verbeteren, bewustwording te bevorderen en te lobbyen voor betere wetgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten