Translate

dinsdag 22 juni 2021

Politie heeft zeven puppy's in beslag genomen in Den Bosch: De pups zijn weggehaald bij hun baasje omdat de oren van de hondjes gecoupeerd waren.

 In 1996 verboden om staart en oren van honden te couperen


Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Couperen is het (operatief) verwijderen van uitstekende lichaamsdelen bij een dier, zoals de staart of oren. De pups zijn ongeveer negen weken oud. De officier van justitie bepaalt wat er met de honden gaat gebeuren, laat de Bossche wijkagent Michiel weten in een bericht op Instagram.

Gecoupeerde oren
Het couperen van hondenoren mag sinds 1996 niet meer in Nederland. Het belemmert de communicatie tussen honden en is erg pijnlijk voor ze.


RIJKSDIENST van ONDERNEMERS


U mag geen lichamelijke ingrepen bij een dier (laten) uitvoeren. Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • lichamelijke ingrepen waarvoor een medische noodzaak is
  • wettelijk aangewezen lichamelijke ingrepen

U vindt een beschrijving van alle lichamelijke ingrepen in het Besluit diergeneeskundigen.

Couperen

Bij het couperen van bijvoorbeeld de staart en/of oren wordt de natuurlijke samenhang van levende weefsels verbroken. Dit is een lichamelijke ingreep en mag niet in Nederland. Het couperen van de staart en/of oren schaadt het welzijn van het dier. Een dier heeft zijn staart en oren nodig als onderdeel van zijn lichaamstaal. Alleen als er een medische noodzaak is, mag een dierenarts een dier couperen.

Tentoonstellingsverbod gecoupeerde honden

Gecoupeerde honden mogen ook niet meedoen aan een tentoonstelling, keuring of wedstrijd. Dit geldt ook als de honden in een ander land zijn gecoupeerd. Organisaties van deze evenementen mogen geen honden toelaten die na 1 december 2016 gecoupeerd zijn. Hierover heeft het College van Beroep voor bedrijfsleven (CBb) in december 2016 een uitspraak gedaan

Uitzondering: medische noodzaak

Honden die door een medische noodzaak gecoupeerd zijn, mogen wel meedoen aan een tentoonstelling. De houder moet dit aantonen met een medische verklaring van de dierenarts. In die verklaring staat waarom, waar en wanneer de hond gecoupeerd is, en door welke dierenarts.

Controle en handhaving

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) werken samen op het gebied van handhaving van dit verbod.

Handel

Naast het verbod op tentoonstellen mag u ook geen gecoupeerde dieren verhandelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten