Translate

dinsdag 23 augustus 2022

Waarschuwing van dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties: Koop geen doorgefokte kortsnuitige hond ze zijn levenslang benauwd en hebben erfelijke aandoeningen

 



Help mee dierenleed voorkomen!
Bekijk deze mail in je browser
SV-logo
Foto: Maarten Nauw
Koop geen kortsnuit!
Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties waarschuwen


Kortsnuitige hondenrassen – zoals de mopshond en Franse buldog – zijn zo ver doorgefokt dat ze levenslang lijden onder fysieke en erfelijke aandoeningen. Dit dierenleed brengen we al meer dan tien jaar onder de aandacht met als resultaat verschillende dierenbeschermende wetten. Maar wetten alleen zijn niet genoeg. Zieke hondjes moet niemand willen hebben. Daarom starten we vandaag samen met Dier&Recht, Caring Vets, Dierenlot en het cluster Gezelschapsdieren van de beroepsgroep voor dierenartsen, de campagne #KoopGeenKortsnuit. Met posters in verschillende steden, de website koopgeenkortsnuit.nl en voorlichting via sociale media, waarschuwen we consumenten met klem om geen kortsnuitige hond aan te schaffen.  

Dierenartsen zien nog veel mismaakte dieren
Honden met een te korte snuit zijn erg populair maar het is in Nederland verboden om ze te fokken. De handel in deze dieren is echter wel toegestaan en ook de import is legaal.
Dierenartsen Janneke Moedt (Caring Vets) en Conny van Meurs (KNMvD): “Het is fantastisch dat we nu in Nederland een goede wet hebben die het fokken van deze mismaakte dieren verbiedt. Helaas zien we op de behandeltafel nog steeds veel snurkende en benauwde puppy’s met afgesloten neusgaten en veel te korte snuiten. Die komen dus uit het buitenland of zijn illegaal gefokt in Nederland.”
Korte snuit komt met een prijskaartje
Eigenaars van kortsnuitige honden schrikken regelmatig van de torenhoge medische kosten. Kelly Kessen, dierenarts bij stichting Dier&Recht: “Een kortsnuitige hond kost in aanschaf al snel 1.500 tot 2.500 euro. Een nieuwe eigenaar realiseert zich meestal niet dat zo’n hond vaak diverse operaties nodig heeft. Het gaat daarbij om operaties aan de luchtwegen, behandelingen van hernia’s, oogoperaties, correcties van neusplooien en ga zo maar door. De kosten kunnen snel oplopen tot het drie- of viervoudige van de aankoopprijs. En de hoogste prijs betaalt de hond zelf, die levenslang lijdt door zijn extreme uiterlijk.”
Koop geen kortsnuit
Steffie van Horck, directeur Sophia-Vereeniging: “De populariteit van mopshonden en Franse buldogs is nog steeds enorm. Zelfs mensen die weten dat deze honden ernstig lijden onder hun uiterlijk, halen zo’n dier in huis 'omdat ze nou eenmaal zo schattig zijn'. Dat moet stoppen. Een hondje dat lijdt onder zijn uiterlijk, moet je niet willen.” 
Samen met alle betrokken organisaties, roept de Sophia-Vereeniging consumenten op geen kortsnuitige hond te kopen. “Een kortsnuitige hond is geen gelukkige hond. We willen dat mensen bewust kiezen voor een gezonde hond mét snuit!”

Doe mee en lees wat jij kan doen om dit dierenleed te stoppen:
De oproep is een initiatief van het cluster Gezelschapsdieren van de beroepsgroep voor dierenartsen, Caring Vets en dierenwelzijnsorganisaties Dier&Recht, Sophia-Vereeniging en DierenLot. 
De oproep wordt onderschreven door AniCura Dierenartsen, Dierenbescherming, Hondenbescherming, Medisch Centrum voor Dieren, Ranzijn Dierenartsen, Dierencoalitie en tientallen andere organisaties.
#KoopGeenKortsnuit
Namens de huisdieren bedankt

Koningin Sophia-Vereeniging
tot Bescherming van Dieren

Nieuwezijds Voorburgwal 153
1012 RK Amsterdam
Telefoon 020 - 623 61 67
E-mail info@sophia-vereeniging.nl

SocialSocialSocialSocialSocial

Geen opmerkingen:

Een reactie posten