Translate

woensdag 17 augustus 2022

Wandelaars vonden 16 verwaarloosde cavia's gedumpt in het Kralingse Bos in Rotterdam "ze waren den dode opgeschreven"

 

De cavia's krijgen op de plek waar ze zijn gevonden stukjes paprika
De cavia's krijgen op de plek waar ze zijn gevonden stukjes paprika© Kinderboerderij de Kraal
Het moet een opvallend gezicht geweest zijn: in het Kralingse Bos in Rotterdam werden maar liefst zestien gedumpte cavia's aangetroffen. Wandelaars die hun hond aan het uitlaten waren belden gelijk naar kinderboerderij de Kraal, die op de melding af ging.
Dierverzorger Thijs van kinderboerderij de Kraal was een van de medewerkers die ging kijken. De dieren liepen los in het bos, ter hoogte van de Prinses Beatrixlaan, vertelt hij. De cavia's waren ernstig ondervoed en zeker vier hadden last van huidinfecties.
De dieren zaten als groep dicht bij elkaar en waren in slechte conditie. Ze kregen meteen stukjes paprika aangeboden. "Dat had een van ons nog in de koelkast liggen", vertelt Thijs.
Daarnaast waren de dieren vermoeid, want ze lieten zich makkelijk vangen. Na een kwartiertje hadden de medewerkers van de kinderboerderij alle cavia's die los liepen gevangen. "We zijn nog even in de omgeving gaan kijken naar andere cavia's, maar die konden we niet vinden. We denken dus dat het echt alleen om zestien cavia's ging."
(Tekst gaat verder onder de foto)
De opgevangen cavia's
De opgevangen cavia's© Kinderboerderij de Kraal

'Ten dode opgeschreven'

Deze cavia's zouden het ook niet redden in het Kralingse Bos, weet Thijs te vertellen. Zo is er nauwelijks voedsel waarmee ze zich in leven kunnen houden. Daarnaast zijn de knaagdieren door hun opvallende kleuren een makkelijke prooi voor vossen en roofvogels . "Ze waren ten dode opgeschreven."
De dierverzorger vermoedt dat de cavia's enkele uren daarvoor gedumpt werden. "Als er ook maar een roofdier doorheen zou zijn gelopen, waren ze meteen uit elkaar gegaan", denkt Thijs. "Bij een bedreiging vertonen ze direct vluchtgedrag."
(Tekst gaat verder onder de foto)
De cavia's moeten aansterken voordat ze worden herplaatst
De cavia's moeten aansterken voordat ze worden herplaatst© Kinderboerderij de Kraal

Gedumpte dieren

De Kraal krijgt wel vaker te maken met gedumpte dieren of mensen die een opvangplek zoeken voor hun konijn of cavia. Maar, benadrukt Thijs, kinderboerderijen vangen geen dieren op. "We schakelen wel de instanties in die dieren opvangen."
Na een nachtje in de kinderboerderij zijn de dieren met de dierenambulane naar een regionaal konijnen- en knaagdierenopvang gebracht. Daar krijgen ze de nodige medische zorg. Zodra ze aangesterkt zijn, kunnen ze vanuit de opvang naar een nieuw adres.
"Het is van alle tijden dat er dieren in de natuur worden losgelaten", zegt Thijs. Maar dieren mishandelen of dumpen is strafbaar. "Het kan en mag gewoon niet. Deze dieren hadden het zonder ons en de oplettende wandelaars niet gered." Daarnaast benadrukt de dierverzorger dat er veel instanties zijn die je kunt bellen als je niet meer voor je dier kunt zorgen. "Dan komen ze toch goed terecht."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten