Translate

dinsdag 11 juni 2024

Al 30 jaar worden 4 beren in erbarmelijke omstandigheden gehouden door particuliere eigenaren in Slovenië : Petitie van Stichting Vier Voeters om de dieren te bevrijden

 

https://help.four-paws.org/nl-NL/maak-een-einde-aan-het-leed-van-beren-gevangenschap-sloveni%C3%AB?  PETITIE


Foto's door: VIER VOETERS

De bezorgdheid neemt toe over vier bruine beren die door hun particuliere eigenaren in Slovenië in erbarmelijke omstandigheden worden gehouden. Ondanks de onvermoeibare inspanningen van de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, hebben de Sloveense autoriteiten geweigerd de beren in beslag te nemen.


Al meer dan 30 jaar zitten de beren opgesloten in krappe, betonnen omheiningen in een privédierentuin. Deze prachtige wezens worden al tientallen jaren uitgebuit voor amusementsdoeleinden en trekken klanten naar restaurants.

Helaas is er onlangs een beer genaamd Felix overleden. De overige vier beren genaamd Mici, Masha, Mitko en Tim hebben ook ernstige gezondheidsproblemen. VIER VOETERS dringt er bij de verantwoordelijke Sloveense ministeries op aan om onmiddellijk actie te ondernemen en de beren een tweede kans op leven te geven. De organisatie heeft tot doel de beren te redden en ze te verplaatsen naar de soortspecifieke berenreservaten in Europa.


"Het is een schandaal dat het EU-land Slovenië dieren toestaat om op deze manier te vegeteren", zegt Patricia Tiplea, hoofd van de eenheid voor het redden en behartigen van wilde dieren bij VIER VOETERS. "De beren leven al tientallen jaren in kleine kooien, op kaal beton, zonder bescherming tegen het weer of voldoende voedsel en medische zorg. Ondanks onze onvermoeibare inspanningen hebben de autoriteiten lange tijd getreuzeld. Zelfs na de dood van een van de beren blijven ze niets doen. De dieren zijn er heel slecht aan toe – we moeten ze er eindelijk uit krijgen."

Drie beren worden gehouden in kooien in restaurants en één is gehuisvest in een privédierentuin. De beren lijden aan ernstige gebitsproblemen, wat leidt tot ondraaglijke pijn. Ze vertonen ook stereotiep gedrag, zoals ijsberen en bijten in de kooitralies.

"Ik raad dringend aan dat de beren worden verplaatst naar een soortgeschikt huis om verdere fysieke en psychologische schade te voorkomen", zei dierenarts Julia Bohner van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW), die de beren vorig jaar bezocht, samen met VIER VOETERS.

De overleden 33-jarige beer genaamd Felix leefde samen met een 34-jarige vrouwelijke beer genaamd Masha in Gostilna Tušek Restaurant and Hotel in Kocevje.


"Toen wij er waren, hadden de dieren geen drinkwater en waren de twee kleine poelen in het verblijf leeg. De vloer lag bezaaid met uitwerpselen, wat aangeeft dat de omheining al minstens tien dagen niet was schoongemaakt. Afgezien van een boomstam was er geen activiteit voor de beren om aan deel te nemen. Beide dieren waren apathisch en reageerden nauwelijks op stimulatie. Nu is Felix gestorven in zijn betonnen kooi - wat een triest einde van een triest leven", zegt Patricia Tiplea, hoofd van de Wild Animal Rescue and Advocacy-eenheid bij VIER VOETERS.

Sinds 2004 is het voor particulieren in Slovenië illegaal om beren uit het wild te houden. Degenen die vóór 2004 dieren hadden verworven en ze niet konden vrijlaten, konden echter vergunningen krijgen van het ministerie. Deze vrijstelling wordt voortgezet op grond van een wijziging van de dierenwelzijnswet, die in april 2023 van kracht wordt en die het houden van in gevangenschap geboren beren verbiedt.

Het ministerie van Landbouw, Bosbouw, Voedselveiligheid, Diergeneeskunde en Plantenbescherming is verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van de beren, terwijl het ministerie van Milieu en Ruimtelijke Ordening verantwoordelijk is voor de houderij omstandigheden.

"Tijdens beide bezoeken ter plaatse ontdekten we dat geen van de eigenaren de beren in overeenstemming met de wet hield. Dat alleen al zou de autoriteiten moeten waarschuwen. We proberen nu het publiek te mobiliseren, zodat ze eindelijk orde op zaken stellen. De beren hebben onze hulp hard nodig", concludeerde Tiplea.

Help alstublieft VIER VOETERS om deze vier beren in Slovenië te redden door druk uit te oefenen op de Sloveense autoriteiten, HIER!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten