schokkend
De omstandigheden waarin de dieren leven in themapark Mondo Verde zijn ronduit schokkend | Foto: Bite Back


Het themapark Mondo Verde in Landgraaf verschijnt al jaren negatief in het nieuws. De kritiek richt zich voornamelijk op de wijze waarop het park dieren houdt. Veel dierverblijven zijn klein en vies en de dieren zien er ongelukkig uit. Daarnaast staan de dierverblijven erg dicht op de attracties die dit park ook heeft. Zo is het leeuwenverblijf in hetzelfde gebouw te vinden als waar de botsauto’s zijn en rijdt er de hele dag een achtbaan met joelende bezoekers over het tijgerverblijf heen.

Schrikbarend rapport over Mondo Verde leidt tot Kamervragen

In december 2023 lag het park onder vuur vanwege de kleine tijger- en wolvenverblijven. Naar aanleiding van deze berichtgeving diende Bite Back een inspectieverzoek bij de NVWA in en stelde Kamerlid Ines Kostić (PvdD) Kamervragen aan minister Adema (LNV). Uit de beantwoording van deze vragen bleek dat ook het ministerie maar weinig enthousiasme kon opbrengen voor het park.
.

.
Naar aanleiding van de negatieve geluiden over Mondo Verde deed Bite Back een uitgebreid onderzoek naar het park. Oud-medewerkers deden hun verhaal, Woo-documenten werden bij de NVWA en de RVO opgevraagd en ook werd undercoverwerk verricht. De resultaten zijn schrikbarend.

Honden in hokken van de broodfokkers

Dieren in schokkende omstandigheden

Opmerkelijk genoeg, constateerde Bite Back, dat het park honden (ras: boerboel) achter de schermen houdt. De honden zitten in kleine, modderige kennels waar ze enkel een plastic iglohutje tot hun beschikking hebben. Bij meerdere bezoeken was ernstig stereotiep gedrag bij de kamelen zichtbaar. De dieren likken urenlang de grond af of knabbelen aan een houten paal. Bovendien is het verblijf aan de zeer kleine kant. Verrassend is dat Mondo Verde niet eens een vergunning heeft om de kamelen tentoon te stellen. De minister gaf namelijk in zijn antwoord op de Kamervragen aan dat deze vergunning niet aan Mondo Verde is verstrekt, omdat de dieren onvoldoende schuilmogelijkheden hebben en geen soorteigen gedrag kunnen vertonen in het huidige verblijf. Ook bij de tijgers is stereotiep gedrag gesignaleerd. De dieren lopen urenlang heen en weer, wat ook wel ‘ijsberen’ wordt genoemd.

Leeuw Mannie

Ook over de leeuwen komen zorgwekkende signalen naar voren. De leeuwen zitten de hele dag tussen de attracties en hebben overdag geen mogelijkheid om zich terug te trekken voor het publiek. Een oud-medewerker zou daarover gezegd hebben dat dit bewust zo wordt gedaan, want de leeuwen moeten te allen tijde zichtbaar zijn voor publiek. Zorgelijk is dat één leeuw, leeuw Mannie, al jaren in een klein hok in isolatie leeft.
.

.
Mannie zou als een soort ‘back-up’-leeuw zijn voor het geval een andere leeuw zou komen te overlijden. Recent gaf Mondo Verde echter aan dat het park een andere bestemming voor Mannie in gedachten heeft; het dier zal verhuizen naar een Indonesisch entertainmentpark. Bite Back is kritisch over deze keuze; het dierenwelzijn in dit Indonesische park is ver onder niveau. Bite Back heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de uitvoervergunning om Mannie naar Indonesië te laten gaan.

Het onderzoeksrapport licht nog veel meer schrijnende toestanden uit. Het is de hoop dat de inhoud van het schokkende rapport serieus wordt genomen en dat overheidsinstanties maatregelen zullen treffen. Op de website van Bite Back kan je een petitie ondertekenen om een einde te maken aan deze dieronterende praktijken. Bovendien heeft Bite Back een anoniem meldpunt geopend voor meldingen over themapark Mondo Verde.

Onbegrijpelijk dat dit nog kan

Een medewerker van Bite Back die liever anoniem blijft, zegt het volgende over Mondo Verde:

“Het is onbegrijpelijk dat een park als Mondo Verde in Nederland nog bestaat. Het is overduidelijk dat het park weinig geeft om dieren. Mondo Verde is al te vaak onder de aandacht gekomen vanwege dierenleed. Het is van belang dat instanties zoals de NVWA en de RVO eens strenger toezien op het dierenleed; de fase van waarschuwen is allang voorbij.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius