Translate

donderdag 20 juni 2024

Een spectaculaire redding van 2 beloega's uit het dolfinarium in de Oekraïense stad Charkiv, een reis van 3,500 km naar Spanje ( 4 foto's )

 


Twee beloega’s gered uit dolfinarium in Oekraïense stad Charkiv: “Mogelijk meest complexe redding die ooit is ondernomen”

Een internationaal team is erin geslaagd om twee beloega's te redden uit een dolfinarium in de Oekraïense stad Charkiv. De dieren werden met een speciaal transport naar het grootste aquarium van Europa gebracht in de Spaanse stad Valencia, 3.500 kilometer verderop. “Dit was mogelijk de meest complexe redding die ooit is ondernomen”, aldus Dan Ashe van de Association of Zoos and Aquariums (AZA), een Amerikaanse non-profit van dierentuinen en publieke aquaria.

Charkiv ligt in het oosten van Oekraïne, niet ver van het front. De stad wordt continu beschoten en ook voor het dolfinarium in het centrum van Charkiv kwam het oorlogsgeweld dichtbij. Zo dicht dat besloten werd om de twee witte dolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) in veiligheid te brengen.

Specialisten van het Oceanogràfic València (het grootste aquarium van Europa), het Georgia Aquarium in Atlanta en SeaWorld schoten te hulp. De dieren werden in speciale waterreservoirs gelegd en met een vrachtwagen van Charkiv naar Odessa gevoerd, een rit van maar liefst 12 uur, over slechte wegen en door oorlogsgebied.

Luchthaven

Daar aangekomen werden ze onderzocht door het internationale team van specialisten. Vervolgens ging het verder naar buurland Moldavië, waar de beloega's op de luchthaven van Chisinau in een speciaal gecharterd vliegtuig geladen werden. Na een vlucht van 5 uur landden ze in Valencia, Spanje.

Oceanogràfic

© Oceanogràfic
Oceanogràfic
© Oceanogràfic

Daar werden ze opnieuw op een vrachtwagen geladen en naar het Oceanogràfic overgebracht, waar ze sinds gisteren rondzwemmen. Ze worden 24 uur per dag in de gaten gehouden om te zien of ze goed acclimatiseren. Het aquarium hoopt dat ze binnenkort bij zijn eigen beloega's Yulka en Kylu gelaten kunnen worden.

Oceanogràfic
© Oceanogràfic

Het dolfinarium in Charkiv bracht eerder ook al zeehonden, zeeleeuwen en dolfijnen in veiligheid. Het verhuizen van de beloega’s was door hun omvang en de specifieke technische behoeften echter een veel complexere logistieke operatie. De dieren waren ook niet meer in optimale conditie om te reizen. Volgens het Oceanogràfic zouden ze echter nog slechter af geweest zijn mochten ze in Charkiv gebleven zijn.

Bron: Oceanogràfic València  en Sea world

Geen opmerkingen:

Een reactie posten