Zes in Koeweit en omliggende woestijnen gedumpte jonge leeuwen zijn naar het ADI Wildlife Sanctuary in Zuid-Afrika gebracht, waar ze aan een nieuw leven beginnen. De jonge leeuwen zijn slachtoffer van de illegale handel in wilde dieren. De autoriteiten konden de leeuwen vangen samen met medewerkers en vrijwilligers van de dierentuin van Koeweit, waarna de hulp werd ingeroepen van Animal Defenders International (ADI).
De zes leeuwen zijn vier mannetjes: Muheeb, Saham, Shujaa en Saif en twee vrouwtjes: Dhubiya en Aziza. De jonge leeuwen (en één volwassen leeuw) zijn ooit gekocht als statussymbool en later gedumpt in Koeweit. Het is illegaal om leeuwen als huisdier te houden in Koeweit, waardoor ze aan hun lot zijn overgelaten. Zo zijn uiteindelijk terechtgekomen in de straten van de stad en in de omliggende woestijnen. Dhubiya en Saif waren nog kleine welpjes toen ze uitgehongerd en uitgedroogd in de woestijn werden gevonden.
.
.
Na hun redding zijn in de dierentuin van Koeweit de laatste voorbereidingen getroffen om de leeuwen in te laden voor de reis. Het is van belang dat de dieren uit hun verdoving zijn voordat ze op reis gaan. Het kan gevaarlijk zijn als de leeuwen verdoofd in de verkeerde houding rollen, waardoor ze kunnen stikken.
Twee weken quarantaine
De reddingsmissie werd gefinancierd door Qatar Airways Cargo, via hun WeQare programma. De luchtvaartmaatschappij vervoerde de leeuwen van Koeweit naar Zuid-Afrika. Dierenarts Peter Caldwell en zijn team hielden de dieren nauwlettend in de gaten tijdens de reis en zorgden voor hun veiligheid en welzijn. Na aankomst in het ADI Wildlife Sanctuary gingen de leeuwen eerst naar een nachthok, voordat ze naar de quarantaineverblijven verhuisden. Hier maakten ze voor het eerst in hun leven kennis met ‘kattenkruid boksballen’ en ander grote kattenspeelgoed. De leeuwen verblijven twee weken in quarantaine en daarna volgt vrijlating in grote, natuurlijke verblijven van elk tot vier hectare groot.
.
Koeweit 6
De ‘Koeweit 6’ staan symbool voor het wereldwijde probleem van de handel in wilde dieren. Dit wordt erger door berichten op sociale media, waar influencers en nieuwe rijken met grote katten poseren. De dieren worden vaak op jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald en krijgen een leven vol eenzaamheid en afhankelijkheid. Ze leven in isolatie en slechte omstandigheden, zoals vastgeketend of in een kooi in een kelder. Ze worden gebruikt als statussymbool en afgedankt zodra ze onhandelbaar of gevaarlijk worden. Voorzitter van ADI, Jan Creamer, zegt:
“De leeuwen van Koeweit 6 hebben hun hele leven nog voor zich en krijgen hectares ruimte in het ADI Wildlife Sanctuary. De supporters van ADI die helpen om hun verzorging en deze redding te financieren, geven deze leeuwen hun leven terug, een leven dat zo dicht mogelijk bij een leven ligt dat ze verloren. Dit is geweldig nieuws voor deze leeuwen, maar ook een waarschuwing voor een wrede en onverantwoorde handel. Leeuwen mogen nooit als huisdieren worden gehouden; het zijn wilde dieren. ADI is de autoriteiten in Koeweit dankbaar voor hun actie om deze illegale handel te stoppen, de dierentuin van Koeweit voor het bieden van een veilig onderkomen voor de leeuwen, Qatar Airways Cargo voor het helpen thuisbrengen van de leeuwen en de donateurs van ADI die de zorg voor deze dieren financieren.
Zeker nog 20 jaar
Deze jonge leeuwen zullen helaas niet naar het wild kunnen terugkeren. Ze hebben de vaardigheden niet geleerd om in het wild te overleven. Die kans is hen ontnomen door hun vorige eigenaren. Dus hebben ze nog minstens 20 jaar verzorging nodig. Je kunt de Koeweit 6 helpen met een donatie, of een leeuw adopteren (externe links).
Bronnen:
- ADI TV/YouTube
- Animal Defenders International (ADI)
- One Green Planet
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer www.animalstoday.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten