Translate

vrijdag 28 juni 2024

Een zeldzame geboorte van mannelijke boa constrictor 'Ronald' bevallen van 14 babyslangen : volgens kenners is dit de derde keer wereldwijd, dat een slang zwanger raakt zonder contact met andere slangen


Ronald  de boa met zijn 14 baby's  of is Ronaldo een Ronaldina ?  Vreemd verhaal.  
De Guardian een grote gerenommeerde krant, zet er volgens het bericht geen vraagtekens bij. 

Verkeerd geïdentificeerd? reptiel Ronaldo was al minstens negen jaar niet meer in contact geweest met andere slangen

Ten eerste dacht het personeel van het college van de stad Portsmouth dat Ronaldo een mannetje was; Ten tweede was het 1,8 meter lange reptiel al minstens negen jaar niet in contact geweest met andere slangen.

Het college noemde het een "wonderbaarlijke geboorte", maar legde ook uit dat het eigenlijk werd beschouwd als een zeldzaam voorbeeld van parthenogenese, een natuurlijke vorm van ongeslachtelijke voortplanting waarbij embryo's zich ontwikkelen zonder bevruchting.

Het komt veel voor bij planten en sommige dieren, maar er wordt aangenomen dat dit pas de derde keer is dat is gedocumenteerd in een Braziliaanse regenboog boa in gevangenschap waar ook ter wereld.

Een student ontdekte de 14 baby's tijdens een routinecontrole van Ronaldo's vivarium. "Eerst dachten we dat ze zich vergist had. We konden onze ogen niet geloven," zei Amanda McLeod, een dierenverzorger.

Pete Quinlan, een reptielenspecialist, werd erbij geroepen en was even geschokt.

"Ik kweek al 50 jaar slangen en ik heb nog nooit meegemaakt dat dit eerder gebeurde," zei hij. "In feite zijn de baby's klonen van hun moeder, hoewel hun markeringen allemaal iets anders zijn.

"Ronaldo zag er iets dikker uit dan normaal, alsof hij [Quinlan heeft nog steeds moeite om zich te herinneren dat hij een zij] een grote maaltijd had gegeten. We hebben er geen moment bij stilgestaan dat hij, of moeten we zeggen zij, zwanger was."

Quinlan zorgt al negen jaar voor Ronaldo nadat de slang door de RSPCA was herplaatst. De boa, die door een dierenarts tot mannetje was verklaard, is de afgelopen twee jaar een populaire bewoner van het college geweest.

"Het is een fantastische kans voor de studenten om meer te weten te komen over de ontwikkeling van babyslangen," zei Quinlan.

Hij is nu bezig met het uitzoeken van het geslacht van de babyslangen en het opzetten van 14 nieuwe vivaria. Zodra de slangen voldoende volwassen zijn, gaan ze naar nieuwe huizen.

Volgens Dudley Zoo bevallen de meeste boa's van ongeveer 12 tot 15 baby's, hoewel er nesten van 35 zijn geregistreerd. De jonge slangen worden meestal ongeveer zes maanden na de paring geboren en beginnen te eten als ze 10 dagen oud zijn. Ze zijn bij de geboorte 38 tot 50 cm lang en bereiken in het eerste jaar 1,2 meter, waarbij vrouwtjes groter worden dan mannetjes.

Bron : The Guardian 

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten