Zeven Przewalskipaarden, de enige echt wilde diersoort ter wereld, zijn vanuit dierentuinen in Europa naar het Centraal-Aziatische land gevlogen
Het is bekend dat mensen bijna 2,000 jaar vóór de eerste records van domesticatie in Europa paarden bereden en melkten in het noorden van Kazachstan. Menselijke activiteiten, waaronder de jacht op de dieren voor hun vlees, evenals de aanleg van wegen, waardoor hun populatie werd gefragmenteerd, dreef de paarden in de jaren 1960 met uitsterven bedreigd.
Filip Mašek, woordvoerder van de dierentuin van Praag, zei: "Dit zijn de enige overgebleven wilde paarden ter wereld. Mustangs zijn gedomesticeerde paarden die wild werden."
De paarden die in Kazachstan zijn geherintroduceerd, stammen af van twee groepen die overleefden in de dierentuinen van München en Praag.
"Hij was alleen een beetje duizelig toen hij terugkeerde, maar het gaat nu goed met hem. Deze paarden moeten de hele reis staan – ze kunnen niet zitten, vooral omdat hun bloed goed moet circuleren. Het is in totaal een reis van 30 uur en de paarden zullen alleen overleven als ze de hele weg staan," zei hij.
Het terugbrengen van de paarden uit de dierentuin van Praag zou de biodiversiteit in de regio helpen vergroten, zei Mašek. "De paarden verspreiden zaden in hun mest en als ze planten opgraven, helpen ze het water in de grond te komen. Ze bemesten ook de steppe met hun mest.
"Voor mij", zei hij, "is het doel van een moderne dierentuin niet alleen het beschermen en fokken van bedreigde diersoorten, het gaat erom ze terug te brengen naar het wild waar ze thuishoren."
De directeur van de dierentuin van Praag, Miroslav Bobek, zei dat de komst van de paarden "bijna een wonder" was, gezien de relatief korte voorbereiding op de verhuizing en onverwachte overstromingen in centraal Kazachstan vorige maand.
"Dit is het begin van een heel nieuw hoofdstuk in het verhaal van het laatste wilde paard op aarde", zei hij in een persbericht.
In 2011 was de dierentuin van Praag betrokken bij een herintroductie van Przewalskipaarden in Mongolië. Het project, waarbij negen vluchten paarden betrokken waren, ging door tot 2019, toen de populatie zich stabiliseerde, zei Mašek, eraan toevoegend dat er nu ongeveer 1.500 van de wilde paarden in Mongolië waren.
Mašek zei dat het plan was om de komende vijf jaar in totaal 40 paarden naar centraal Kazachstan te vervoeren.
Bij deze eerste fase van de herintroductie van het paard waren het bosbouw- en natuurcomité van de Kazachse regering, de dierentuin van Praag, de dierentuin van Tierpark Berlin, de zoölogische vereniging van Frankfurt en de Vereniging voor het behoud van de biodiversiteit van Kazachstan betrokken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten