Translate

maandag 10 juni 2024

Aquafarming van vis is het snelst groeiende voedselproductiesysteem ter wereld in 2022 goed voor 130 miljoen ton vis: kweekvissen lijden aan ziekten en infecties

Aqua farming

Voor het eerst heeft de productie van gekweekte vis de vangst van de traditionele visserij overtroffen, zo maakte de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vrijdag bekend.

https://earth.org/what-is-aquafarming/  Lees meer over dit onderwerp

Ook in Azie 

In haar laatste rapport over de wereldvisserij verklaarde de in Rome gevestigde FAO dat de wereldwijde visserij en aquacultuur in 2022 een record van 223,2 miljoen ton bereikten.

Aquafarming omvat het kweken van vissen, schaaldieren, weekdieren en waterplanten voor menselijke consumptie.

Volgens de FAO bereikte de aquacultuur in 2022 een ongekende 130,9 miljoen ton, waarvan 94,4 miljoen ton vis.

Manuel Barange, adjunct-directeur-generaal van de FAO, zei dat aquacultuur de afgelopen vijf decennia het snelst groeiende voedselproductiesysteem ter wereld is geweest.

China, Indonesië, India, Vietnam, Bangladesh, de Filippijnen, Zuid-Korea, Noorwegen, Egypte en Chili waren goed voor bijna 90% van alle aquacultuurproductie.

De FAO wil dat de industrie zich ontwikkelt in andere regio's, met name Afrika, dat momenteel meer vis importeert dan produceert.

Critici beweren dat aquacultuur het milieu kan schaden en ziekten en invasieve soorten in het wild kan introduceren. Veel kweekvissen lijden aan parasitaire infecties, ziekten en pijnlijke verwondingen en leven in krappe, smerige omheiningen, aldus People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

Uit het rapport bleek ook dat de wereldwijde jaarlijkse consumptie van voedsel voor waterdieren per persoon in 2022 in totaal 20,7 kg bedroeg, tegen 9,1 kg in 1961. De verwachting is dat dit verbruik de komende jaren verder zal toenemen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten