maandag 15 april 2013

Broodje aap? Nee, broodje kamelenvlees te koop in LeeuwardenFoto: kamelen in de outback van Ausrralië


Het is weer eens wat anders dan een broodje hamburger: een broodje kamelenvlees. Sinds afgelopen zaterdag te krijgen bij slagerij De Schrans in Leeuwarden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Slager Johannes Hoekstra (50) hoorde een tijdje geleden over het enorme kamelenoverschot in Australië. Er leven daar zo'n miljoen verwilderde kamelen die jaarlijks voor vele miljoenen aan landbouwschade veroorzaken. 'Vandaar dat ze ze afschieten en tot vlees verwerken,' vertelt Hoekstra in het Algemeen Dagblad. 'Ik had gehoord dat het vlees lekker was en ontdekte hoe ik eraan kon komen.'

De Friese slager bestelde 50 kilo, genoeg voor 250 hamburgers en huurde een levende kameel ( waar was de Dierenbescherming?) in als extra blikvanger. 'Ik heb zaterdag een stuk of zestig broodjes verkocht. Bewust alleen gekruid met peper en zout, op een broodje met sla en tomaat en twee halve eieren met saus als bulten.' De klanten die het broodje probeerden reageerden op één na - 'die vond het vies, maar dat hou je altijd' - enthousiast. 'Ze vonden het grappig en leuk.'

Hoekstra is dan ook van plan de broodjes te blijven verkopen. 'De kamelenburgers zijn erg lekker. Het is net rundvlees, maar dan ietsje malser en zoeter. En prima voor op de barbecue zodra de zon echt komt.'

http://www.telegraph.co.uk/earth/wildlife/9542535/Tens-of-thousands-of-feral-camels-culled-in-Australian-outback.html
Link naar artikel over de kamelenslacht in Australië ....
Scherpschutters hebben in een woestijn in de Australische staat Northern Territory 10.000 wilde kamelen afgeschoten. De dieren waren op zoek naar water een afgelegen dorp binnengedrongen.
Het is de bedoeling dat de jagers in het hele land in totaal 100.000  kamelen doodschieten. De autoriteiten spreken over een noodslachting. Zij verboden het filmen van het afmaken van de kamelen.

Dierenactivisten laakten de maatregel en riepen toeristen op Australië te boycotten. Vleesproducenten spraken over verkwisting omdat de autoriteiten de kadavers laten wegrotten.

Kamelen zijn ooit in Australië ingevoerd om pioniers te helpen bij hun tochten door de woestijnen. Toen de dieren werden afgedankt, konden zij zich in het wild voortplanten. De ruim een miljoen Australische kamelen gelden inmiddels als de grootste kudde ter wereld.

Als u, de lezer geen vegetariër bent en vlees eet zou u kamelenvlees eten of niet?

Ik zie het verschil niet met het eten van andere soorten vlees. Het is een methode om af te komen van wat inmiddels een grote plaag is geworden in de outback van Australië. Ik zou willen dat jagers in Nederland 200.000 ganzen mogen afschieten inplaats van het vergassen van de dieren, wat in de planning staat in Nederland.

De jagersvereniging WIL NIET jagen op de ganzen terwijl ganzenvlees prima voedsel is. Ze zijn bang voor de reacties van de dierenwelzijnorganisaties, die tegen de jacht zijn. Het is een tragedie dat er straks duizenden ganzen zullen worden vergast.Ik heb begrepen dat ze in Groningen een andere methode hebben bedacht met name het telen van gewassen die onaantrekkelijk zijn voor ganzen.Een pluim !!


http://youtu.be/_BiyyAnqi1w     video over het kamelenprobleem


Geen opmerkingen:

Een reactie posten