zaterdag 7 juni 2014

Belangrijke tips voor huisdieren in de komende hete dagen met hitte tabel voor een hond in de autoWarmtetips voor uw huisdier

De komende dagen belooft het zomers warm te worden. Heerlijk, maar bij hoge temperaturen is het wel belangrijk om uw dier(en) goed in de gaten te houden, want oververhitting kan gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn.
Veel huisdieren kunnen niet goed tegen warmte. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Houd hier rekening mee en neem maatregelen als de temperaturen stijgen.
 


Een paar praktische tips:
  • Breng uw dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u nat maken, doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten. Zorg er wel voor dat u geen ijskoud water gebruikt; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.
  • Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar de temperatuur in een auto kan razendsnel oplopen. Laat een hond bij warm weer dus nooit in de auto achter. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn!

  • Voor honden zijn er koeltematjes en -halsbanden verkrijgbaar. Buitenhokken kunnen worden gekoeld met een nat wit laken. Voor konijnen en knaagdieren kunt u ook zelf ‘koelelementen’ maken door een plastic fles voor 2/3 met water te vullen, in de vriezer te koelen en deze bevroren (evt. gewikkeld in een theedoek) in het hok te leggen
          

Zomertips

In de zomer kan het nog wel eens flink warm worden, ook voor uw huisdier. Veel van onze huisdieren kunnen daar niet zo goed tegen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.


Hoe merkt u of een dier het te warm heeft?

Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open. Merkt u dat uw dier het te warm heeft, help hem dan om af te koelen. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u nat maken met koel water. Maak vooral kop, oren, hals en poten nat. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken de bloedvaten samen waardoor het nog lastiger wordt om de lichaamswarmte af te geven. Breng het dier naar een plek in de schaduw of in een koel vertrek om bij te komen. Zorg voor vers drinkwater, maar ook hier geldt: geen ijskoud water, en geen liters achter elkaar, dit geeft maagproblemen.
Is de oververhitting nog erger dan kan uw dier een hitteshock krijgen. Dit herkent u aan snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. Dit is een noodgeval, u moet direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

HondenHonden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Ze hebben het dan ook snel warm. Zorg er voor dat uw hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg natuurlijk voor voldoende vers drinkwater. Als uw hond van zwemmen houdt dan is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Deze zijn gevuld met een materiaal dat koud water op kan nemen en de koelte lang vast kanhouden. Erg handig voor bijvoorbeeld een autoritje of voor warmtegevoelige rassen zoals kortneuzige honden (zoals bijvoorbeeld bulldoggen). Let wel op dat de hond niet op het materiaal kan kauwen, dus alleen onder toezicht gebruiken! Honden liggen bij warm weer ook graag op koele plekken, geef ze die gelegenheid. Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcreme. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met uw hond fietsen in de zon!

Katten

Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat uw kat schaduw heeft of naar binnen kan. Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als u hem in een warme auto moet vervoeren, dan moet u wel oppassen voor oververhitting.Konijnen

Mijn buurkonijn ligt er ook zo bij. Moederziel alleen. Al Jaren. Volgens de Dierenbescherming is Nijntje nog net niet verwaarloosd 'genoeg ' om in beslag te nemen. Vies hok, vies water, telde niet  mee. Ik verzorg zelf nu het diertje en inderdaad, hij krijgt vandaag een bevroren flesje water in het hok

Konijnen kunnen ook slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen zij het moeilijk. Zorg er dus altijd voor dat uw konijnenhok niet in de zon staat. U kunt zelf ‘koelelementen' maken voor uw konijn door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles gebruiken, deze kan barsten!). Als u deze bij het konijn legt, eventueel gewikkeld in een oude theedoek zodat het konijn zijn neus niet kan ‘branden' aan de ijskoude fles. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen kunt u er een nat wit laken overheen leggen. Door de verdamping onttrekt dit wat warmte aan het hok.

Let op: Bij warm weer overlijden er regelmatig konijnen door de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of vies ruikende vacht. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen sterven. Let dus ook op de hygiëne van uw konijn en maak het hok vaker schoon.

Knaagdieren

Ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help hen afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heeft u een plastic bodembak, dan kunt u eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant!) diepvrieselementen leggen. Natuurlijk zet u het hok nooit in de zon!

Vogels


Waarom een vogeltje in een hok stoppen?? Arme diertjes !!

Vogelkooien mogen ook niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen geeft u regelmatig vers water. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Heeft u een vogelkooi hangen, dan kunt u deze bij erg warm weer wellicht beter op de grond zetten. Pas dan wel op met tocht en uiteraard moet de kooi veilig staan voor honden, katten of kleine kinderen! Heeft u een buitenvoliere of een kippenhok, zorg ook dan voor schaduw met behulp van een parasol of een wit, eventueel nat gemaakt laken.

Terrarium en aquarium

Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel controleren en zorg ervoor dat er geen directe zon op de bak schijnt.

Hobbydieren


Deze koeien lopen aan de IJssel waar wij wonen, en zochten vanochtend al verkoeling

Geiten, schapen, paarden en andere buiten lopende dieren hebben ook graag schaduwplekken. Zorg in elk geval altijd voor vers drinkwater. Schapen het liefst scheren (dit is niet bij wet verplicht!). Ga met een paard niet op het heetst van de dag rijden of trainen.


 
 
                  
       
 

1 opmerking:

  1. Geweldig artikel. Heel compleet geschreven Erna, als iedereen zich nu hier eens aan zou houden zou dat veel dierenleed schelen. Het is niet altijd kwaadwilendheid, maar onwetendheid, onnadenkendheid en helaas ook wel onverschilligheid en egoism. Ik hoop dat men dit artikel bij zijn favorieten houdt en het stuurt naar iedereen die men kent. Plaats het op de sociale media, elk dier wat gered kan worden is er 1. Vergeet niet, mensen laten zelfs hun baby/kind in de auto acchter, dus deze informative meer in de publiciteit brengen en houden is niet te vergeefs! Het kan letterlijk levens redden!

    BeantwoordenVerwijderen