zondag 8 juni 2014

Haan in mandje op Schiermonnikoog 3 dagen aan een 18 meter hoge mast gehesen !

Werkelijk niet te geloven dat dit in 2014 nog mag!!Welke idioot heeft dit ooit bedacht.  En dan in deze hitte? Ik kan er niet achter komen wat deze verwerpelijke traditie moet voorstellen. Uiteraard gaat het gepaard met veel drank. Lachen, gieren, brullen!! Oh wat hebben we een lol! Als u, de lezer, hier meer over weet hoor ik dat graag. De petitie helpt deze arme haan niet meer. Hij hangt al aan de paal. Hopelijk kunnen we het voor volgend jaar voorkom

http://www.schiermonnikoog.nl/actueel/weblog-burgemeester-sjon-stellinga_3295/

Bedankt lezers die mij deze link hebben opgestuurd. De Burgemeester ziet de haan hangend aan de mast wel zitten. Volksvermaak zegt hij, moet kunnen. Geen enkele reden volgens hem om er mee te stoppen. De haan heeft het beter dan de dieren in de vee-industrie. Er is verschil mijnheer de Burgemeester, Hoe verwerpelijk de vee-industrie ook is , de dieren worden niet gebruikt voor volksfeesten en spelletjes. Ganzentrekken, zwientje tikken en haantjes aan masten hangen, is in 2014 niet meer van deze tijd. We leven gelukkig niet meer in de Middeleeuwen. Maar u blijkbaar wel..
 
 
http://www.petities24.com/dorpsfeest_op_schiermonnikoog_ophangen_van_een_haan

De Dierenbescherming afdeling Friesland roept de organisatie van het Kallemooi op om te stoppen met het gebruik van dieren bij dit evenement.  Het Kallemooi vindt rond de Pinksterdagen plaats op Schiermonnikoog. Onderdeel van dit evenement is dat een levende haan 3 dagen lang in een mand wordt opgesloten die in een hoge mast wordt gehesen. Dat vindt de Dierenbescherming niet meer van deze tijd.

Het Kallemooi

Elk jaar wordt op Schiermonnikoog rond de Pinksterdagen een evenement genaamd het Kallemooi gevierd. Dit dorpsfeest is een oude traditie die al meer dan 100 jaar gevierd wordt. Gedurende het evenement wordt een haan in een mand met daarin in vocht gedrenkt brood opgesloten en de mand wordt in een ruim 18 meter hoge mast gehesen. De haan zit ongeveer drie dagen in weer en wind in deze mand. Dat dit niet altijd goed gaat bleek wel uit de volgende tekst uit de dorpsbode van 2003:

  “Het beest woei zondagavond bij zware onweersvlagen bijkans met vlag en meitak en al om de oost, maar gelukkig bleek het hang- en sluitwerk nog voldoende berekend op deze tijdelijke
stormdepressie.”

Hoe de haan dit heeft ervaren is onduidelijk, maar het moet een stressvolle ervaring geweest zijn voor het dier. Ons is ter ore gekomen dat de haan dit evenement ook niet altijd heeft overleefd, maar daar hebben wij tot dusver geen concrete bewijzen voor.Foto: De haan wordt uit de mand gehaald en aan het publiek getoond. (Bron: www.vvvschiermonnikoog.nl)

De Dierenbescherming afdeling Friesland vindt het gebruik van dieren voor vermaak geen acceptabele gang van zaken. “Het is niet van deze tijd om dieren op een dergelijke manier te gebruiken bij evenementen”, aldus Ard Boersma, regiomanager bij de Dierenbescherming. Wij zijn niet de enige die deze mening hebben. Er zijn diverse meldingen binnengekomen van verontruste burgers over dit dierenleed.

Zelfs in 1924 vond men dit al een ‘eigenaardig gebruik’, blijkt uit een artikel over Pinkstergebruiken in de Rijnbode van 30-05-1924. In het artikel stelt men dat ‘het meest eigenaardige is dat een haan, in een mand naar boven wordt geheschen , op welke verheven plaats het arme dier de Pinksterdagen moet doorbrengen’.

 

.

4 opmerkingen:

 1. Heb er naar een woord voor : "IDIOTEN" !
  Zinloos , verwerpelijk dierenleed !

  Iedereen die dit leuk vindt mag dat ook ondervinden !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had hier nog nooit van gehoord. Gelukkig heeft het AD ook een artikel over deze verschrikking geschreven. Ze hebben een prima Planet. Ik kan er met mijn verstand niet bij. Wat moet zo'n dier lijden. In die hitte, heen en weer zwaaien in de wind, Een stuk nat brood is het enige voer en water. Ze zijn gek en heel wreed.

   Verwijderen
 2. En neem er gezellig je kinderen mee naar toe als leuk uitje!! :-(

  Mensen wanneer stijgen we nou eindelijk eens een niveautje hoger dan achterlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal het morgen even herplaatsen. Pinksterdagen komen eraan. Arm dier.

   Verwijderen