dinsdag 24 juni 2014

Roemenië door de knieën: Hof van beroep in Boekarest verwerpt wet massaslachting zwerfhonden ( video )Is er dan toch hoop dat er ooit een eind zal komen aan het vergiftigen, in brand steken en doodknuppelen van zwerfhonden in Roemenië?

Persbericht*

Hof van Beroep in Boekarest schort uitvoeringsnormen zwerfhondenwet op

VIER VOETERS nodigt regering uit om nieuwe juridische kaders op te stellen


 
In brand gestoken !!
 

Amsterdam, 23 juni 2014 - Afgelopen vrijdag heeft het Hof van Beroep in Boekarest geoordeeld in het voordeel van dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS en heeft de uitvoeringsnormen van de zwerfhondenwet opgeschort. Volgens de officiële mededeling van het Hof van Beroep is het volledige overheidsbesluit opgeschort . De zwerfhondenwet heeft hierdoor met onmiddellijke ingang in Roemenië geen geldende uitvoeringsnormen en er is geen wettelijk kader meer om zwerfhonden te vangen of te doden.

 


Doodgeknuppeld

"Het besluit van het Hof om de normen op te schorten, is een helder en onafhankelijk signaal dat de zwerfhondenwet niet werkte", zegt Gabriel Paun, directeur Campagnes bij VIER VOETERS. "Het sterkt ons vertrouwen dat, om een humane oplossing voor het zwerfhondenprobleem te vinden, we moeten kiezen voor een rationele aanpak in plaats van een emotionele."

 


Gestenigd en doodgeknuppeld

De zwerfhondenwet trad in werking in oktober 2013 na een tragisch incident waarbij honden een kleine jongen dodelijk verwond hadden. In december van dat jaar werd duidelijk hoe de wet toegepast zou worden en direct hierna werd begonnen met de uitvoering. Vele duizenden zwerfhonden zijn inmiddels gedood. Vanaf januari heeft VIER VOETERS de uitvoering ter discussie gesteld, omdat diverse aspecten ervan strijdig bleken met andere wetgeving. Zo konden lokale overheden de uitvoering van de wet uitbesteden aan particuliere ondernemingen, waardoor een enorm risico op belangenverstrengeling en misbruik van publieke gelden ontstond. Een ander voorbeeld is dat de bevolking niet meer toegelaten werd tot de asielen, waardoor adoptie van de honden bijna onmogelijk werd. VIER VOETERS heeft eerst de Roemeense regering opgeroepen om de wet te bevriezen, maar dat verzoek werd verworpen. Daarom tekende VIER VOETERS protest aan bij het Hof van Beroep in Boekarest. Met succes bleek afgelopen vrijdag.

 


Rode kaart

VIER VOETERS gelooft in een strategische lange termijnoplossing van het zwerfdierenprobleem in Roemenië en in andere Europese landen: een Europa-brede aanpak met nationale actieplannen, opgesteld en gecontroleerd door de overheid, ontwikkeld en ondersteund door dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties, op basis van een gemeenschappelijke Europese begrip van de mens-dier relatie. In de afgelopen jaren heeft VIER VOETERS zich gericht op de belangrijkste oorzaak van zwerfhondenprobleem: hun voortplanting. "Met de financiële steun van onze donateurs hebben we meer dan 100.000 zwerfhonden gecastreerd in Roemenië. Onze organisatie wil hiermee doorgaan, maar onze inspanningen zullen alleen effect hebben op de veiligheid op straat en het welzijn van de honden als we worden ondersteund door rationele wetgeving en steun krijgen van alle gemeenten." Zo stelt Paun.

Tekst met dank aan www.vier-voeters.nl  foto's eigen archief


3 opmerkingen:

 1. Er zijn geen woorden meer voor. De beelden van al die verschrikkingen spelen blijvend door mijn hoofd. Nachtmerries krijg je ervan. Het is geweldig nieuws dat er iig iets tegen gedaan wordt en het niet meer mag. Ben bang dat die Roemenen het voor een deel gewoon naast zich neer zullen leggen. Groot deel vd bevolking doet eraan mee of keurt het goed. Ze hebben helaas weinig tot niets op met dieren. Een vriend van mij is eens een maandje in Roemenie geweest in een volkswijk. Ze hadden een feest waarbij de varkens door de straat gejaagd werden en met gasbranders levend van hun haar werden ontdaan. Ze werden gestoken, getaserd, geknuppeld, het bloed liep door de goten en iedereen was stomdronken. Het leek de hel wel. Dieren in paniek gillend en krijsend van de pijn met achterlijke schoften die ze voor de lol doodmartelden. Geen land waar ik een teen in zal zetten. Helaas worden het steeds minder landen waar ik mij nog op kan verheugen. Wat een zootje ellende is de mensheid geworden. Schaam mij diep voor mijn 'soortgenoten'

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken Roemenen die niet eens de straat meer op durven..
  Er zijn al gevallen bekend dat ook honden gewoon in beslag werden genomen en de eigenaar in elkaar geslagen . Mensen die hun oren dicht houden wegens het gruwelijke gekerm van de dieren die afgeslacht worden. KEEP UP THE PRESSURE !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee toch! Wat vreselijk. Ik vroeg mij ook wel af of het gekerm van een doodgeknuppelde hond niemand raakte. Nu lees ik dit bericht en weet nu beter.

   Verwijderen